Поткрада Цркву и вернике: СИНОД СПЦ ШАЉЕ ИНСПЕКЦИЈУ У САД због Иринеја Добријевића

Чланови Синода Српске православне цркве ускоро би требало да посете источноамеричку епархију како би преиспитали законитост њеног организовања као једночлане непрофитне корпорације и обавили контролу трошења новца епископа Иринеја за обнову Храма Светог Саве у Њујорку, сазнаје Блиц.

иринеј добријевић
Саборна црква Светог Саве у Њујорку / Фото: Инстаграм

Разлог што се црквена влада определила на овакав потез, крије се у чињеници што је на адресу Патријаршије и патријарха Порфирија стигло на стотине писама верника који тврде да је овакав начин организовања супротан Уставу СПЦ јер постоје индиције да је и целокупна имовина пренета на име једног члана корпорације односно епископа и то са могућношћу да он сам одлучује о њој.

Поред тога они траже и да Синод обави контролу законитости трошења црквеног новца, посебно оног који су верници прикупили за обнову храма Светог Саве на Менхетну, који је тешко оштећен у великом пожару на Васкрс 2016. године.

По њиховим наводима постоје индиције да је осам милиона долара ненаменски утрошено због чега је група парохијана ангажовала адвоката који је упутио последње писмо упозорења Епископу источнамеричком Иринеју, на које он мора да се изјасни по том питању. Да до тужиоца и суда не би дошло, парохијани, који су чланови Скупштине Саборног храма Светог Саве у Њујорку, траже да Синод упозори Епископа Иринеја да престане да одобрава било какве исплате у вези са обновом храма и да да сагласност за рад новог Извршног одбора, који још увек није у функцији.

По њиховим наводима, он то није урадио, него је, уместо да исправи грешке, затражио да се издвоји 100.000 долара за ангажовање адвоката који ће на суду у Њујорку заступати њега и епархију. Тај документ, али и бројни наводни докази о самовољи владике Иринеја достављени су почетком маја Синоду и Патријарху, а о свему томе се разговарало и на Сабору СПЦ и то у оквиру Извештаја о раду источноамеричке Епархије.

Наш извор из Патријаршије наводи да су управо неадекватна објашњења на самом Сабору епископа Иринеја око целокупне ситуације у Епархији источноамеричкој били и повод да чланови Синода донесу одлуку да лично провере шта се тамо дешава.

иринеј добријевић
Краде навелико, присваја црквену имовину и прилоге верника: Иринеј Добријевић / Фото: Никола Анђић, Танјуг

– Патријарх Порфирије и чланови Синода сматрају да морају сви наводи верника да се провере. Поред тога, уз њихову помоћ, ће се проверити и документација око оснивања једночлане корпорације, односно да ли је она уставна категорија. Уколико се покаже да није и да је имовина пренета на име епископа, који о њој може сам и да одлучује, наложиће измене јер у супротном прети опасност да се због таквих неканонских принципа наруши јединство српске цркве – наводи наш саговорник.

Он додаје да ће Синод преконтролисати и законитост трошења црквених пара, пре свега осам милиона долара издвојених за обнову храма Светог Саве на Менхетну.

– Поред упозорења самих верника из Њујорка, додатни разлог за сумњу да има одређених неправилности изазвало је и излагање на Сабору СПЦ епископа Епархије аустралијско-новозеландске, Силуана Мракића, који је на овом месту наследио епископа Иринеја. Он је владикама указао на проблеме неизмирених обавеза од нешто више од два милиона долара које су настале у периоду када је на њеном челу био управо владика Иринеј. Та дуговања путем судских решења стижу на наплату сада што значајно отежава рад Епархије аустралијско-новозеландске. Његово излагање је изазвало изненађење Сабора јер такве податке владика Иринеј није представио 2017. године када је предао дужност епископу Силуану. Да се слична ситуација не би поновила и у Америци, Синод ће детаљно погледати све финансијске трансаккције владике Иринеја Добријевића – објашњава наш извор.

Фото Зоран Жестић, Танјуг

Посету наложио патријарх Порфирије

У Патријаршији нису желели званично да говоре на ову тему, али нам је незванично речено да је тачно да ће чланови Синода посетити источноамеричку Епархију како би преиспитали законитост њеног организовања и обавили контролу финансијских трансакција.

– Тачан датум још није утврђен, али би наредних дана требало и то да се дефинише. Ова посета је иницирана од стране самог патријарха Порфирија који сматра да сви наводи верника морају да се провере и да се сва евентуална неканонска деловања отклоне – кажу у Патријаршији.

Слађана Вукашиновић, Блиц

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.