Нови удар из Приштине на Београд: Сад им смета и Покрет несврстаних

Вјоса Османи, председница привремених институција у Приштини, оптужила је Београд да „на конференцији Покрета несврстаних поново злоупотребљава статус посматрача како би искривила истину о држави Косово“.

покрет несврстаних
Фото: Лола Ђорђевић, Спутњик

Она је то написала на Фејсбуку само пар сати након што jе бивши косовски министар спољних послова Енвер Хоџаj прозвао садашње званичнике у Приштини како игноришу конференциjу Несврстаних у Београду.

Ни ова обjава Османијеве ниjе заобишла „колонизатора“, „геноцид“ и „касапина Милошевића“.

„Под вођством касапина Слободана Милошевића, Србиjа jе изазвала насилни распад Jугославиjе, узрокуjући геноцид, злочине против човечности и ратне злочине на Косову, у Босни и Херцеговини и Хрватскоj, као и флагрантно кршење основних принципа Покрета несврстаних. Као земља колонизатор, са дестабилизуjућом политиком, порицањем геноцида почињеног над недужним цивилима и радњама коjе су свакодневно у сукобу са напорима за мир и стабилност у нашем региону, Србиjа доказуjе да jе то у супротности са вредностима на коjима се гради Покрет несврстаних“, навела jе Османи.

Потом jе подвукла оно што истиче иначе, уз jош jедно спомињање Милошевића.

„Независност Косова признао jе знатан броj држава чланица Покрета несврстаних. Међународни суд правде 2010. године потврдио jе да проглашење независности Косова не крши међународно право. Стога позивам све државе Несврстаних коjе нису признале Косово, да се руководе оваквим тумачењем МСП, а не пропагандом Србиjе коjа своjе корене вуче из Милошевићевог менталитета“, поручила jе Османи.

Додала jе и да Србиjа, како би „допринела добросуседским односима између две земље“, мора да одустане од напора да, како jе навела, „подриjе међународни положаj Косова, лобирањем против чланства Косова у међународним организациjама и кампањом против признавања независности Косова од других земаља“.

покрет несврстаних
Фото: Лола Ђорђевић, Спутњик

Пошто Косово, како каже, цени подршку коjу jоj jе пружило неколико држава Несврстаних, званичница из Приштине се нада да ће земље коjе учествуjу на конференциjи у Београду истовремено и „jасно одбацити напоре Србиjе да злоупотреби конференциjу за спровођење дестабилизуjућих политичких програма против Републике Косово и других земаља у нашем региону“, пише Коссев.

Спутњик