УН: Албанија ће до краја века имати мање од милион становника

Албанија доживљава најгору демографску кризу у региону, са 1,7 милиона људи или 37 одсто становништва које је напустило земљу у последње три деценије, наводи се у извештају Популационог прегледа Уједињених нација.

албанци

Према извештају УН, очекује се да ће нација од скоро три милиона људи пасти испод милион до краја овог века, преносе косовски медији.

После Албаније, Северна Македонија је такође у лошој демографској ситуацији, где је четвртина становништва отишла из државе од раних 1990-их.

Последњи попис спроведен крајем 2021. показује пад броја становника од 10 одсто у само последње две деценије. Скоро 600.000 Македонаца преселило се у иностранство у деценијама од проглашења независности земље.

И Албанија и Северна Македонија се надају да ће брзо чланство у Европској унији обезбедити бољу будућност и променити образац миграција. Сада је напредак у ЕУ Северне Македоније и Албаније заустављен због вета Бугарске.

Још једна балканска земља која је тешко погођена смањењем броја становника је Србија. Према подацима Светске банке, очекује се да ће земља са скоро седам милиона становника имати милион становника мање до 2050. Србија сваке године практично изгуби један град. Стотине хиљада Срба отишло је из земље после ратова и распада бивше Југославије 1990-их.

Неки од разлога због којих је балкански регион током деценија доживео бујну миграцију могу се пратити у распаду бивше Југославије, грађанским ратовима и економским тешкоћама које су уследиле. Босна и Херцеговина је вероватно најтеже погођена земља у региону, пренео је Н1.

Неке студије говоре да скоро половина грађана рођених на Западном Балкану више не живи тамо.

Још један пример утицаја феномена емиграције је Косово, које је између 2007. и 2018. изгубило 15,4 одсто становништва.

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.