Брнабић: Поништене дозволе, одлуке, решења – ставили смо тачку на Рио Тинто; Вукадиновић: Чисто сумњам! (ВИДЕО)

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је да је на седници Владе укинута Уредба о просторном плану подручја посебне намене за прераду минерала јадарит, као и све дозволе и уредбе у вези са компанијом „Рио Тинто“.

рио тинто
Фото: N1 Printscreen

„Поништени су сви управни акти везани за Рио Тинто, односно Рио Сава, све дозволе, одлуке, решење и све остало. Уговоре никада нисмо имали као што смо више пута рекли“, рекла је премијерка.

Додала је да је укинута Радна група за имплементацију пројекта Јадар чиме су, како је рекла, испуњени сви захтеви еколошких протеста и „стављена тачка на Рио Тинто у Србији“.

„Овим је што се тиче пројекта Јадар и Рио Тинто све завршено“, казала је премијерка.

Она је позвала све заинтересоване еколошке организације да преузму сва документа и анализирају их.

„Нудим да тим из мог кабинета и нашег секретаријата помогне у анализи уколико буде потребно. Ћута је већ рекао да жели документе, могу већ вечерас да их преузму“, додала је.

Подсећамо, раније данас компанија „Рио Тинто“ је саопштила је да је забринута због изјава представника Владе Србије о потенцијалном повлачењу просторног плана за Пројекат „Јадар“.

„Посвећени смо развоју пројекта у складу са свим српским и међународним прописима и узимамо у обзир забринутост за животну средину коју је јавност исказала. Сматрамо да дискусије и дијалог засновани на чињеницама треба да буду основ сваке одлуке Владе Србије о развоју пројекта“, навели су из Рио Тинта пре седнице Владе Србије.

Како је рекла премијерка, у последњих неколико месеци имали смо протесте због Пројекта „Јадар“ и Рио Тинта и компаније Рио Сава.

„Која је у Србији од 2004, када је добила прво решење којим се дозвољавају истражне радње, кренула је у истраживање, 2006. је измењен закон о рударству, 2012. добили и решење о извођењу бушотина великог пречника“, рекла је премијерка.

Она је подсетила да је Влада добила захтеве еколошких организација, окупљених око Еколошког устанка, Савеза еколошких организација Србије, платформе Акција и осталих, као и да су то захтеви који су предати 12. јануара 2022.

О захтевима Саве Манојловића

Што се тиче захтева Саве Манојловића, додаје премијерка, сви захтеви због којих је протестовао су испуњени.

„Испунили смо чак и неке њихове хирове и Саво Манојловић је то и потврдио. Ја сам мислила да је он кредибилан саговорник, нажалост, имала сам прилику да се разочарам. Манојловић је ипак позвао на протесте, иако је рекао да су испуњени захтеви, онда је покренуо народну иницијативу за измене и допуне закона о рударству и геолошким истраживањима, тај предлог је предао Скупштини 14. јануара. По закону рок да Скупштина одговори на иницијативу је 15 дана. Већ после три дана, Манојловић излази испред Скупштине, сазива конференцију и каже да имамо административне опструкције, зато што председник републике није верификовао иницијативу. Поред тога што не говори истину, он је и неписмен, јер по закону о референдуму и народној иницијативи, нигде се не појављује функција председника републике. Нема шта председник да верификује, него одбор у оквиру Народне скупштине то ради. И тако је Манојловић показао колико му није стало и колико га није брига и колико не зна и позвао на протесте и ни мање ни више него испред Председништва. А да је неписмен показује да ова иницијатива нема чак ни образложење, нема кључног дела у оквиру иницијативе, који је по закону неопходан. Па му је Скупштина послала допис којим тражи да се употпуни та народна иницијатива, да читав предлог буде у складу са законом и нуди помоћ свих служби Скупштине и Владе да завршимо с његовим тимом ту иницијативу и убрзамо посао. Не да нема опструкције но супртоно“, наводи премијерка.

„Лицемерје странаца који финансирају еколошке организације“

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да нема речи којима би описала лицемерје странаца који финансирају еколошке организације које се буне против отварања рудника компаније Рио Тинто и њихове протесте и истакла да су највећи финансијери из САД, Велике Британије, Немачке и Аустрије.

Она је навела да је о томе разговарала и са неколико амбасадора и да им је ту исту поруку пренела. Брнабић је оценила да су се финансијери из иностранства „сјатили“ у Србију, не само да финансирају еколошке организације, но и да учествују у њиховом директном оснивању, раду, организацији и удруживању, па онда и финансирању протеста.

„Чак ни то не би био проблем, да немамо овакву врсту лицемерја да ти који финансирају протесте нападају компаније које долазе из истих тих земаља, а ми треба да бранимо компаније и политички слабимо. Јел то игра коју играмо?“, упитала је премијерка.

Међу организацијама које су према њеним тврдњама финансирале еколошке протесте у Србији су Фондација Рокфелер, УСАИД, Вестминстерска фондација за демократију, Британски савет и Фондација „Хајнрих Бел“.

Н1 / Хронограф

1 коментар

Comments are closed.