ПУЦЊАВА У ЛУГАНСКУ: Украјинске снаге убиле Руса – Народна милиција Луганска узвратила ватру

Један припадник Народне милиције Луганске народне републике погинуо је када су украјинске снаге отвориле ватру на територију ЛНР.

украјинске снаге
Фото: Stringer / Sputnik / Profimedia

-У 15 сати по московском времену, наоружане украјинске снаге су из правца насеља Орехово, под контролом Кијева, из снајпера пуцали на насеље Голубовско, под котролом ЛНР, и убили једног припадника Народне милиције, рекао је представник ЛНР у Заједничком центру за контролу и координацију режима прекида ватре (СЦКК).

Украјинске снаге су пуцале после 18 дана тишине, навео је представник ЛНР.

Кијев и западне државе у последње време изражавају забринутост због наводног повећања „агресивних дејстава“ Русије у близини граница Украјине. Русија је у више наврата негирала оптужбе Запада и Украјине за „агресивна дејства”, наводећи да никоме не прети и нема намеру никога да напада, а оптужбе о „руској агресији” користе се као изговор да се што више војне технике НАТО-а распореди у близини руске границе.

Запад такође оптужује Москву да планира „инвазију“ на Украјину и појачава своје присуство у Источној Европи. Русија одбацује све тврдње, истичући да премешта трупе унутар своје територије и подсећа да не учествује у унутрашњем украјинском сукобу и не крши никакве споразуме, за разлику од Кијева који Минске споразуме не поштује.

Мински споразуми предвиђају уставну реформу, прекид ватре и повлачење тешког наоружања са контакт линије. Истовремено, украјинске власти су сада концентрисале највећи део војске на граници са самопроглашеном Доњецком и Луганском народном републиком и редовно гранатирају устанике, укључујући и коришћењем забрањене технике добијене од западних земаља.

украјинске снаге
Луганск / Фото: АП

Народна милиција Луганска отворила ватру на украјинске снаге

За сада нема информација о евентуалним жртвама, као и да ли је неко повређен

Народна милиција Луганска саопштила је да је отворила ватру на позицију украјинских снага након што је раније данас убијен један од њихових припадника, а верује се да је страдао од украјинског снајпера, јавља Риа.

– Ватра је отворена да би се заштитили цивили и да би се спречлиле нове жртве – наводи се у саопштењу Народне милиције.

За сада нема информација о евентуалним жртвама, као и да ли је неко повређен.

Народна милиција Луганска је у саопштењу потврдила да је један њихов припадник погинуо на дужности.

– Наш припадник је погинуо испуњавајући своју дужност штитећи нашу Републику. Искрено саучешће породици – пише у саопштењу.

Како је рекао представник ЛНР у Заједничком центру за контролу и координацију режима прекида ватре, у 15 сати по московском времену, наоружане украјинске снаге су из правца насеља Орехово, под контролом Кијева, из снајпера пуцали на насеље Голубовско, под котролом ЛНР и убили једног припадника Народне милиције, преноси Тасс.