Избори завршени, следе поскупљења и двоцифрена инфлација

Избори су прошли, власт ће поново формирати власт, што значи да ће исти људи одлучивати о томе какве ћемо у наредном периоду имати цене горива, али и хране. Јер и једно и друго је за сад делимично ограничено уредбама, које су више пута продужаване, али то не може да траје довека.

поскупљења
Фото: Pixabay

Поједине врсте меса поскупеле су већ сада 30 и више одсто, а нова поскупљења месари најављују и пред Ускрс. И јаја су скупља, нема сумње да ће и она пред празнике ићи горе.

Осим тога, гориво је достигло врхунац прошле недеље када се литар дизела примакао цифри од 200 динара, кошта 197 динара, док је бензин на 175 динара. Ове цене важе до данас, када ће их влада поново кориговати.

Цене основних животних намирница, брашна, уља, шећера, свињског бута и дуготрајног млека замрзнуте су још 15. новембра прошле године, а почетком фебруара Уредба је продужена за још три месеца до почетка маја. До краја априла биће продужена и Уредба којом држава ограничава највише малопродајне цене нафтних деривата.

Већ сада велики број намирница је поскупео, што је показала и анализа података РЗС о ценама из марта ове у односу на прошлу годину, а ограничења основних намирница неће моћи, сасвим сигурно још дуго да потрају.

Економиста Милан Ковачевић каже за Данас да су уредбе којима су ограничене цене иначе штетне, јер се замрзавањем цена акумулирају проблеми онога чије су цене замрзнуте, а које ће он просути чим се укину те уредбе.

То је, како каже, један од ризика, и било би паметно да сада када су већ направили грешку да та одлука траје док они не ураде нешто друго.

„До сада је владајућа партија обећавала да ће савладати инфлацију, а сада када буду у већини у парламенту мораће да ураде нешто да је успоре. Овако како сада стоје ствари инфлација ће прећи у двоцифрену, што је опасно јер се теже може вратити назад“, напомиње Ковачевић.

Ако влада као што је обећала младима подели укупно 100 милиона евра, тиме ће, сматра он, само долити уље на ватру, јер ће то подстаћи још више тражње и још већу инфлацију.

„Уместо тога, било би нормално да размисле о штедњи, да виде како да се подстакне производња, можда тако што ће се смањити њихови трошкови, многе мере би требало донети, али тешко је рећи шта ће урадити док се не формира парламент“, каже Ковачевић.

Он подсећа да су у целом свету вирус и рат учинили да цене расту, и енергије и хране, али напомиње да смо и ми направили доста грешака, попут бацања новца „из хеликоптера“, када је линеарно свакоме дат новац да би се људи одобровољили пред изборе. Зато је изузетно важно, како каже, што пре формирати парламент и владу и питати гувернерку централне банке шта ће она урадити.

Аутор билтена Макроекономска кретања и економиста Саша Ђоговић каже да је неминовност да ће цене порасти још и да ћемо тек када буду одмрзнуте видети како ће се кретати цене пшенице и брашна на светском тржишту.

„Имајући у виду залихе жита и брашна, и то да стиже нова жетва ускоро, неминовно је да ће морати да се дозволи извоз и свакако да ће на то утицати цена на светском тржишту. Мораће да се одмрзну цене основних животних намирница, када се то деси видећемо опет колике ће корекције бити у складу са ситуацијом на светском тржишту“, истиче Ђоговић.

Сигурно је, како каже, да ће поскупети гас, и да ће се правити нови аранжмани, и са ЕУ, како би се смањила зависност од само једног произвођача.

„Цене гаса сигурно ће бити више, као и цене електричне енергије, а уз раст цене нафте на светском тржишту нема сумње да ће тенденције у кретању потрошачких цена бити растуће, инфлација би могла после другог квартала да буде двоцифрена“, каже Ђоговић.

поскупљења

Влада већ сада, напомиње он, може да делује, да не чека формирање нове.

„Влада може да смањи ПДВ на неке производе, и на моторна горива, уз избацивање из Робних резерви како би се утицало на појачану конкуренцију, како би трговци смањили марже, али су свакако основни механизми акцизе и ПДВ, да се тиме директно, а тржишно делује на смањивање тих инфлаторних притисака“, наглашава Ђоговић и додаје да ће и најава забране увоза угља из Русије „подгрејати“ и цену електричне енергије.

С друге стране, каже он, ограничен извоз из Украјине и Русије је шанса за наше пољопривредне произвођаче и прерађиваче да остваре знатно више добити од свог рада, а на Влади је да кроз смањење ПДВ-а код тих егзистенацијалних производа утиче на то да цене не расту даље.

Данас