Вучић: Иде тешка зима, али НЕ ДАМ КОСОВО – Зашто запад не бомбардује Русију?

Лако је онима који не доносе одлуке да мењају ставове, каже председник Србије.

зима
Фото: screenshot, Срђан Илић /PIXSELL/ YouTube

Зима која долази биће најтежа у последњих 70 година, оно што је сигурно недостајуће много хране, енергената има довољно, али ће бити невероватно скупи, 25 одсто светског тржишта неће имати хлеба, изјавио је председник Србије Александар Вучић гост емисије „Јутро” на ТВ Прва.

Председник у јутарњем програму говори о свим актуелним темама.

– Од Русије очекујем нормалну цену гаса важно је да имамо гас, имамо руску фирму која води српску нафтну индустрију, а нафту можемо да увеземо само преко хрватског Јанафа, наводи председник и подсећа да Србија плаћа огромну штету:

– Трпимо много због неувођења санкција Руској Федерацији то радимо због себе поштовања међународног јавног права, цена независности и самосталности Србије је велика.

– Гладно ће да буде 25 одсто света и то је лако израчунати, са тим ми не смемо и нећемо имати проблема, али око нафте и гаса биће великих проблема, прексиноћ је нафта била 111 долара по барелу, кад год се најаве нове санкције нафта иде у небеса.

Цена струје по речима председника неће се мењати.

– Струја сада не може поскупети ако струја поскупи имаћемо инфлацију од 30 одсто то не могу да издрже ни грађани ни држава.

Косовски преседан

– Притисак на Србију се повећава, Медведев опет говорио о Косову, они немају на шта да се позову него на косовски преседан. Није фер према нама, али јесте према њима, нисам сигуран да ми не бисмо исто урадили, извукли оно што је била брутална политика запада и кршење међународног права, наводи Вучић и додаје да је „на сцени с једне стране потпуно лицемерје Запада, али смо схватили да ни код Руса принципи не постоје, принцип једино постоји код Србије.”

– Саопштење Г7 као да је писано само за Западни Балкан, они моћни велики и јаки, ми мали, то је политика без принципа, бруталних притисака у којој се чак и Американци понашају више фер него Немци.

– Највећа кривица Србије што штити свој територијални интегритет и оно што не дају Украјини да прихвати, од нас траже по сваку цену – да се одрекнемо свог територијалног интегритета.

Могу да покажем дипломатске ноте четири земље које су донеле одлуку о непризнавању Косова, али ћемо их открити када нам то буде потребно и то ћемо наставити да радимо, ми независност Косова нећемо признати, не дам територијални интегритет Србије ни по коју цену…

Лако је онима који не доносе одлуке да мењају ставове

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је лако Ђиласу и Поношу да кажу да никада не би увели санкције Русији а после избора да промене став.

„Лако им је да то кажу, може им се јер они не доносе одлуке. Не може се само ономе ко мора да доноси одлуке”, рекао је он на ТВ Прва.

Истакао је да му је посао да се бори за Србију и то на принципима заснованим на праву и моралу.

Оценио је да у међународној политици данас у вези с Украјином нема принципа и упитао да ако на Западу говоре да Русија чини ужасне злочине у Украјини, зашто је не бомбардују а бомбардовали су Србију.

„Утроба ми се окрене када чујем за принципе и поштовање територијалног интегритета. Траже од нас да поштујемо нечији интегритет а шта је са нашим”, рекао је Вучић.

Додао је да ипак не постоји друго место где ми можемо да идемо осим Европе и да морамо да живимо и да наша деца живе лепше и да их сачувамо од рата и да зима буде топла колико-толико.

„ Наше је да пробамо да обезбедимо нормалан живот у земљи а не знам до када ће то моћи да траје” рекао је он и навео да је промена политике Србије могућа само уз пиштољ уз слепоочницу али, како је рекао, не њему него нашој деци, преноси Танјуг.

Вучић каже да имам страх од прекида страних инвестиција: „То ми стављају до знања, али и то да немамо приступ ИПА фондовима.”

Агенције

Наслов: Хронограф