И ШТА ЋЕМО САД? Украјина победила, али где ће се догодине одржати Еуросонг? Помињу се две заменске државе

Следеће године бићемо домаћини Евровизије, поручио је Зеленски у честитци победницима

евровизија
Калуш оркестар / Фото: Marco Bertorello/AFP

После победе Украјине на такмичењу за песму Евровизије поставља се важно питање о којем се спекулисало и пре финала. Где ће се одржати такмичење следеће године с обзиром на то да у Украјини бесни рат, којем се, нажалост, не назире крај.

Извори блиски Европској радиодифузијској унији (ЕБУ), која организује популарно музичко такмичење, поручили су и пре финала да то није ситуација с којом ће се радо ухватити у коштац, пише амерички часопис Variety.

Када је Калуш оркестар проглашен победником у суботу увече у Торину, питање је постало неизбежно.

После победе певач Калуш оркестра Олех Псиук новинарима је рекао на прес-конференцији како је сигуран да ће Украјина следеће године радо угостити Евровизију у ‘новој, интегрисаној и срећној Украјини’.

Украјински председник Володимир Зеленски надовезао се на Олехов оптимизам. На Инстаграму је честитао бенду на победи уз поруку:

– Следеће године бићемо домаћини Евровизије. Даћемо све од себе да један дан угостимо учеснике и госте Евровизије у Мариупољу – мирном, слободном и обновљеном! – написао је.

Током конференције за штампу одржане после проглашења победника, Мартин Остердал, извршни продуцент такмичења за песму Евровизије, уручио је Оксани Скибинској, представници украјинске телевизије УА:ПБЦ, пакет добродошлице, који се предаје будућој земљи домаћину како би им омогућио и олакшао планирање догађаја за следећу годину.

– Знам да ви и ваш тим знате шта је потребно и шта значи бити организатор овако великог догађаја, рекао је Остердал док јој је уручивао пакет, али није остао на конференцији како би одговорио на питања новинара.

Подсетимо, ово је трећа украјинска победа у историји Евровизије. Руслана је победила 2004, а Јамала 2016. године.

Variety је украјинску представницу упитао да ли је размишљала о томе која би земља могла ускочити ако Украјина не буде у могућности да организује.

евровизија
Калуш оркестар слави победу у Торину / Фото: Jens Buttner/AFP

– Заиста је прерано говорити о тим детаљима. Наравно, учинићемо све да се Еуросонг одржи у новој, мирној Украјини, рекла је.

Према информацијама Varitey-ja, одлука о локацији мораће бити донесена брзо због логистичких разлога и наводи да се тренутно спомињу две државе као највероватније замене за Украјину: суседна Пољска и Уједињено Краљевство које с Украјином од почетка рата гаји блиске односе.

Јутарњи.хр