„Шокантни“ резултати истраживања НСПМ: Србија против НАТО, ЕУ, признања Косова, санкција Русији – ОВО НИКО НЕ МОЖЕ ДА НЕГИРА

Ничега шокантног нема у подацима до којих смо дошли испитивањем јавног мњења у Србији, каже Ђорђе Вукадиновић, главни и одговорни уредник портала Нова српска политичка мисао, који је спровео поменуто истраживање, гостујући у емисији Реч, Јутјуб продукције ХелмКаст.

 

ђорђе вукадиновић
Ђорђе Вукадиновић

„За мене је шокантно то што су подаци нашег истраживања одјекнули као бомба, како код оних којима се они допадају, тако и код оних којима се ти подаци не допадају. Чак и ја, који сам прилично искусан и који сам знао какво је генерално расположење народа, био сам изненађен када сам видео такве бројке. Проблем је, очигледно, у томе што опште познате ствари нико није хтео да објави“, тврди Вукадиновић. – Апсолутно је било ненормално да се месецима у назад у медијима полемише о рату у Украјини и увођењу санкција Русији, а да нико није објавио ни реч о томе шта грађани мисл – каже он.

Истраживање Нове српске политичке мисли (НСПМ) показало је да огромна већина грађана Србије није за увођење санкција Русији, противи се уласку у НАТО и не би признала Косово у замену за пријем Србије у Европску унију.

Уредник НСПМ Ђорђе Вукадиновић је рекао да је то истраживање показало да Србија није баш тако подељено друштво како се сматра, и тврди да се друга истраживања о сличним темама могу разликовати за мање од два процента.

Истраживање НСПМ је показало да 82,1 одсто грађана не подржава увођење санкција Русији због рата у Украјини, 6,9 одсто подржава, а 11 одсто грађана нема став.

Грађани су рекли да прате ситуацију у Украјини, и око 49 одсто сматра да је Русија у праву, 6,1 мисли да је то Украјина, став нема 24 одсто, а за 21 посто грађана нико није крив.

“Када смо питали ко је највише крив за сукоб у Украјини, чак 68,7 одсто рекло је да је то НАТО, Украјину криви 7,4, Русију 5,6, а нема став око 18 посто грађана”, рекао је Вукадиновић.

Указао је да је подршка уласку Србије у НАТО “доживела минимум” и сада је пала на 5,4 одсто, а против уласка у НАТО је 87,2 одсто испитаних.

Вукадиновић је навео да је само пет одсто испитаних рекло да треба признати Косово у замену за чланство у Европсој унији, док се око 85 одсто испитаних томе противи.

ђорђе вукадиновић
Са конференције за штампу на којој су објављени резултати истраживања

“Та опција да треба признати Косово зарад уласка у ЕУ никад није прешла 10 посто и показало се да није Србија тако подељена као што се мисли, него неки центри моћи стварају конфузију и труде се да помуте и релативизују ове јасне ставове”, рекао је Вукадиновић и позвао колеге истраживаче да изнесу своје налазе о тим темама.

Представљено истраживање је показало и да подршка уласку Србије у ЕУ константно пада, али и да се око те теме грађани највише колебају.

Вукадиновић је рекао да је чврсто опредељено само 20 одсто анектираних који су за ЕУ, или око 30 осто оних који су чврсто против, док се сви остали колебају и на њих утичу медији или неке изјаве председника Србије Александра Вучића.

“Нудимо налаз око којег треба отворити дијалог и не прејудицирамо закључке и одлуке државе, али би свака држава морала имати на уму ове налазе” рекао је Вукадиновић и предложио расправу у медијима с националном фрекцвенцијом.

Истраживањем НСПМ је утврђено и да нешто мање од половине испитаних (око 46 одсто) сматра да Србија иде у добром правцу, док 37,5 сматра да не иде, те се ти проценти могу сматрати изразом подршке власти и опозицији.

На конференцији за штампу у Меидацентру на којој су саопштени резултати истраживања, историчар Слободан Јанковић рекао је да је истраживање НСПМ рађено пре најновијих изјава о “најтежој зими која следи” и изразио бојазан да би неки наредни резултати можда повећали проценат оних који кажу да живе горе него пре.

Он се осврнуо и на политику према Косову и рекао да су грађани одбацили политичаре који су говорили да је “доста небеске Србије” и да је “Косово баласт”.

Говорећи о најновијим догађајима, рекао је да је “више притиснут” Александар Вучић него сама Србија, и да је председник “испипавао терен колика му је подршка у Цркви и у јавном мњењу за неке потезе према Русији”.

“И ово истраживање, и став СПЦ, јасно говоре да је народ против увођења санкција Русији, и власт треба да зна – ако је и имала планове за увођење санкција – да нема подршку за такав потез”, рекао је Јанковић уз оцену да је “Србија увек била на правој страни у ратним сукобима”.

Погледајте шта је све Ђорђе Вукадиновић испричао у емисији „Реч“ на ову тему: