ВИЂЕЊА И СНОВИЂЕЊА ЕНРИКА ЈОСИФА

У издању издавачке куће „Чигоја штампа“ из Београда, у едицији Посебна издања, изашла је луксузна монографија брачног и списатељског пара Мирјане Белић Корочкин Давидовић и Радивоја Давидовића, под насловом. Енрико Јосиф-Виђења и сновиђења.

енрико јосиф

Рукопис за ову књигу награђен је првом наградом на традиционалном конкурсу Савеза јеврејских општина Србије за 2021. годину.

Монографија је резултат огромног истраживачког рада брачног пара који су написали прву исцрпну биографију о Енрику Јосифу (1924-2003) редовном члану Српске академије наука и уметности и композитору који је оставио неизбрисив траг у српској култури. Био је истакнути стваралац особеног и препознатљивог стила и језика са оригиналним филозофским погледом на музику, уметност и религију.

Уз ову књигу се добро може разумети ширина и дубина и обухват укупног деловања Енрика Јосифа. Без ње се не може разумети ни драма друге Југославије, мирис побуне и дах отпора безумљу.

Највећи део монографије (333 стране) посвећен је музичком стваралаштву са тадашњег одјека критике. О Енрику Јосифу у одељку Реч савременика говоре: Рабин Исак Асиел, Владимир Ајдачић, Дејан Деспић, Владета Јеротић, Ивана Стефановић, Љубиша Јовановић, Борислав Чичовачки и многи познати интелектуалци.

У монографији је описано Јосифово детињство, школовање на београдској Музичкој академији, анализа најпознатијих композиција, беседе, одабране критике, казивања на трибинама и Округлим столовима о религији, Богу, политичким приликама и неприликама, духовном животу. Текстови Енрика Јосифа изузетни су по свом језику и јарким емоцијама.

На крају књиге налази се попис његових музичких дела, награде, критике о музичарима, написи, библиографија и попис композиција на грамофонским плочама и компакт дисковима као и списак музике коју је компоновао за филмове, позоришне комаде и ТВ серије.

Књига је богато илустрована са 80 фотографија и нотних записа штампаних на кунсдрук папиру.

Рецензенти монографије су проф. др Миливоје Павловић, проф. др Снежана Николајевић и Исак Асиел, Рабин јеврејске заједнице Србије.

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.