Од Арсена Дедића до Лед Цепелина: Коју музику слуша патријарх Порфирије?

Патријарх је у гостовању на Радију Београд 202 представио листу песама које за њега имају посебно значење.

патријарх порфирије
Фото: Printscreen

Патријарх српски Порфирије направио је листу од једанаест песама, углавном из своје младости, као сећање на генерацију којој припада.

„Ја сам изабрао само неколико песама као омаж или као повод на сећање за генерацију којој ја припадам. Наравно да то нису сви правци које сам волео да пратим, али сам изабрао оно за шта мислм да може да створи утисак о томе каква је била наша генерација и шта смо волели да слушамо“, рекао је патријарх Порфирије.

Како је навео, понекад има прилику да чује и нешто новије, али нема времена да то и прати.

„Радије прибегавамо ономе што нас је у неком времену испуњавало и сачињавало погледе на свет“, објаснио је он и додао да сада радије слуша класичну музику и џез, на пример Кит Џерета.

Прва песма коју је партријарх предложио јесте Immigrant song коју изводи група Лед Цепелин, а стихове је написао Роберт Плант.

„Речи те песме су пророчке. Они певају о Нордијцима који беже од рата и других тешкоћа, што потврђује да смо пред ратом и страхотама страдања сви једнаки. Многе теме за размишљање доноси ова песма имиграната и на неки начин нас опомиње“, рекао је патријарх Порфирије.

Следећа песма коју је препоручио слушаоцима Радија Београд 202 јесте Dance me to dhe end of love Леонарда Коена. Како је истакао, многи мисле да је то тек нека сентиментална балада о растанку двоје људи, о растанку неког пара. Међутим, Коенови стихови настали су у холокаусту, када је била пракса да гудачки квартет састављен од логораша свира, док њихове пријатеље и породицу воде у смрт.

Због тога је патријарх Порфирије истакао да ову песму посвећује свима који су страдали у било ком рату и да за њега она има посебан значај.

„Она је симболика која се тиче сваког добронамерног човека, сваког човека којем је живот мио и који разуме да је живот дар од Бога“, објаснио је Порфирије најављујући песму Леонарда Коена.

патријарх порфирије
Патријарх Порфирије на Егзиту

Шумадијски блуз групе Смак је песма коју је патријарх радо слушао и у најранијој младости, али је понекад слуша и даље.

„Поготово је слушам када се нађем у неком ћорсокаку и имам осећај да не могу да изађем из тог лавиринта. Кад год бих се нашао у неком безизлазу слушао бих ову песму и полако бих се осећао боље“, рекао је он.

Песма која му буди сећање на студентске дане проведене у Кинотеци у Косовској улици је Knocking on heavens door Боба Дилана.

„Дилан је у суштини поетски заступник моје генерације и сензибилитета те генерације. Ово је песма за коју сматрам да нема рок трајања.

После Дилана, патријарх се подсетио и других тренутака из Кинотеке и филма Мистерија организма Душана Макавејева. Песма коју је издвојио из тог филма је Francois Villon’s Prayer  коју изводи Булат Окуџава.

Према речима патријарха Порфирија, певач Арсен Дедић је изводио ову Окуџавину песму, а Арсенова песма Загреб и ја се волимо тајно била је један од разлога да патријарх напише своју збирку песама Загреб и ја.

патријарх порфирије
Уместо Христа, у срцу му Загреб / Фото: Делфи

Како је истакао, Дедић је у својој песми певао да се Загреб и он воле тајно, а са друге стране љубав Порфирија према Загребу је јавна.

„Када човек проведе на неком месту, па и кад оде на пет или 10 дана на летовање, има прилику да оствари везу са тим местом“, рекао је Порфирије и објаснио да је он као Митрополит загребачко-љубљански провео године у престоници Хрватске и развио посебну везу са тим градом и љубав према њему.

„Нека сценска дела чим се појаве одмах буду изузетна. Чак у неким случајевима буду и преломна јер, можда и без да је то био циљ, износе неке скривене тежње које се налазе не само у култури, него у целокупном друштву. На омоту албума Идола Одбрана и последњи дани имали смо полиставрион што је заправо изглед свештеничке или архијерејске одежде“, рекао је патријарх.

Тај албум је значајан и по томе што је ћирилица употребљена на његовом омоту.

„Чини ми се да је и по први пут био употребљена ћирилица на омоту једног албума“, истакао је патријарх Порфирије.

Према његовим речима, то што је било другачије то је био повод да се застане.

„И не само да певушимо и ђускамо уз ту песму, него да се замислимо. За мене је то био подстрек да се загледамо у себе и на све оно што ми јесмо. После тог албума појавило се много млађих појединаца и група који су почели да следе њихов пут али и да копају неку нову бразду“, рекао је он о албуму „Одбрана и последњи дани“ и песми Одбрана.

Патријарх се сећа како је на Спасовдан, славу Београда, испред храма Светог Саве, Цане из Партибрејкерса певао са групом деце која похађају веронауку и имају групу Веронаукси.

„Он је тада отпевао песму која се зове Молитва. Међутим на том албуму има и песма која се зове Хоћу да знам и Цане, који је мој брат, је од тога направио једно од најбољих остварења рок музике“, навео је Порфирије.

патријарх порфирије
Патријарх са својим братом Цанетом

За патријарха српског неке песме Корни групе спадају у ремек дела равна светским симфо-рок групама.

„Песма Етида, поред тога што је за мене једна предивна музичка артикулација, у исто време мене у плану стихова подсећа на стихове Момчила Настасијевића. Због тога је помињем као нешто што пада у сами врх светске симфо-рок музике“, објаснио је, (показавши да не познаје ни музичку ни књижевну терминологију коју користи, прим. Хронограф).

„Волео бих да се сетимо наших кумова Грка, то јест оних који су крстили српски народ“, нагласио је Порфирије који је провео неколико година живота у Атини, и на њега је посебан утисак оставила група Aphrodite’s Child, као и бубњар те групе Вангелис.

„Вангелис спада у једног од најпознатијих композитора у Грчкој, а самим тим је и један од великих светских уметника“, присетио се и додао да је Вангелис освојио и престижну награду Оскар за песму коју је компоновао за филм Ватрене кочије. It’s five O Clock једна је од њихових песама коју је патријарх посебно истакао.

Иако је емисија таквог формата да гости бирају по 10 песама које представљају слушаоцима, патријарх Порфирије додао је и једанаесту песму, коју је посветио свом пријатељу, недавно преминулом новинару и аутору емисије Духовници Вељи Павловићу.

„Желео бих овом приликом да се сетим нашег брата и пријатеља, Бог да му душу прости, Веље Павловића. Знам да је он волео Коена, али и Партибрејкерсе и Цанета са којим је био велики пријатељ“, рекао је Порфирије и посветио му песму Леонада Коена Famous Blue Raincoat.

У међувремену нисмо сазнали да ли је патријарх нешто одговорио на захтеве грађана да спречи одржавање тзв. Еуропрајда у Београду.

Ј.С, Данас / Хронограф