„Родно осетљиви уџбеници“ ускоро ће заменити све досадашње уџбенике

Можда због Ковида 19, због очекиваног конституисања Скупштине, због очекиваног именовања Владе, проблема у вези са Косметом, школског распуста, годишњих одмора итд., грађани нису упознати са предвиђеним изменама у образовању и васпитању.

уџбеници
Фото: Илустација

Наиме, на захтев Министра просвете од 22. октобра 2021. године, Завод за унапређивање образовања и васпитања (ЗУОВ), као законски предлагач, израдио је и 8. јула 2022. године предао Министарству „Предлог Стандарда квалитета уџбеника“.

Овим Предлогом ЗУОВ-а уводи се обавеза да сви уџбеници и друга наставна средства до 24. маја 2024. године морају да буду написана „родно осетљивим језиком“. На тај начин, почев од школске 2024. године, почела би примена „родно осетљивог језика“ у предшколском, основном и средњем образовном систему. Више неће моћи да се користи школска и друга литература, уколико није написана „родно осетљивим језиком“. Национална, градске, школске и све друге библиотеке мораће да изврше издвајање књига које нису написане „родно осетљивим језиком“. Кинотека, биоскопи, радио и ТВ станице, као и сви други емитери, мораће да прегледају све филмове и прилоге како би издвојили делове који су супротни „родно осетљивом језику“…

Уколико се не прилагоде „родно осетљивом језику“, вероватно ће постати сувишне најважније националне институције попут: САНУ, Института за српски језик САНУ, Матице српске, Одбора за стандардизацију српског језика. Вероватно ће престати и примена: Закона о речнику САНУ, Закона о српској енциклопедији, Закона о употреби српског језика у јавном животу и заштити и очувању ћириличног писма. Извршиће се промене назива квалификација, професија, лиценци, сведочанстава, образаца а све у складу са „родно осетљивим језиком“. Договорена сарадња Србије и Републике Српске у очувању српског језика и издавању заједничких уџбеника српског језика и историје, вероватно ће обухватити „родно осетљив“ – уместо српског језика.

Иначе, без обзира на то што за „родно осетљив језик“ не постоји речник, не постоји граматика, не постоји правопис – примењиваће се Приручник за родно осетљив језик, који већ три године Влада Србије држи на свом сајту, и чију употребу грађанима и грађанкама препоручује Потпредседник(-ца) Владе, и од 2016. године Председник(-ца) Координационог тела за родну равноправност.

уџбеници
Фото: Илустрација

Да ли иза овог Предлога, који ће променити културу, традицију и идентитет Србије и српског народа, стоје Председник Србије и Председник(-ца) Владе – није познато.

Објављивањем наведених стандарда у Службеном гласнику ти стандарди постаће обавезујући, са законском снагом – за све будуће ауторе уџбеника и других наставних средстава, као и за све издаваче. ЗУОВ, као једини законски предлагач уџбеника, прегледаће све будуће уџбенике, и Министру ће предложити за употребу у образовно-васпитном систему само уџбенике писане „родно осетљивим језиком“…

Адвокатска канцеларија Радић

Восток

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.