Предраг Марковић: Неписмени људи користе латиницу

У Италији стално падају владе, то је њихова политичка култура и није битно ко је на власти ако је привреда добра, истиче историчар Предраг Марковић.

предраг марковић
Др Предраг Марковић/Фото: Г. Срданов. РАС-Србија

Он наводи да је нова десница у Италији другачија од старе, јер је стара била изразито мушко-шовинистичка странка, а њих сада води једна млада жена, Ђорђа Мелони. Марковић је указао да у циљу заштите ћириличког писма у Србији морамо да протестујемо и за то што на шампону нема натписа на нашем језику. Сем на читуљама и на гробницама, ћирилица више нигде не доминира, што је, упозорава Марковић, заиста тужно да постане једно гробљанско писмо.

Предраг Марковић, у интервјуу за РТС, цитира америчког књижевника Марка Твена – „Историја се не понавља, она се само римује“, и истиче да је победничка десница у Италији другачија од старе деснице. Стара је, наводи, била изразито мушко-шовинистичка странка, а њих сада води једна млада жена.

„У Италији стално падају владе, то је њихова политичка култура. Међутим, развој Италије није зависио од стабилности влада. То је можда и показатељ да није заправо битно ко је на власти ако је привреда добра“, сматра историчар.

Каже да је победа деснице одавно планирана, а да је интересантно да један део коалиције води човек који је био за отцепљење северног дела Италије, као и да су они променили ту реторику.

предраг марковић
Фото: Printscreen

Ко се радује победи Мелонијеве

Такође, додаје и да је занимљиво и да, по испитивању јавног мњења, нигде не постоји веће разумевање за Русију него у Италији.

„Сада имамо већ три земље, Мађарска и Пољска се радују победи Мелонијеве. Имаћемо једну велику западну земљу која је скептична према западној политици према Русима“, оцењује Марковић.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен је, уочи гласања, упозорила Италијане на последице ако се удаље од „демократских принципа“ и гласају за десницу. Они су на то одговорили паљењем заставе ЕУ.

Марковић објашњава да су то италијанска посла и да је италијанска политика један спектакл.

„То је народ који сваки час излази на улице. Италија је земља у којој би свако волео да живи, поготово њен север, и надам се да неће покварити тај имиџ слатког живота“, очекује он.

То је, истиче, први пут да је и у самој ЕУ победила таква партија, јер Италија је један од оснивача ЕУ и доскоро није било проевропскије државе.

„Била је чувена песма Тота Кутуња ‘Инсијеме’, они су имали песму која је победила на Евровизији и која је посвећена ЕУ. Замислите тај обрт за ових 30 година, од народа који пева ЕУ до народа који сумња у неке европске политике“, подсећа Марковић.

Циркусација политике

Силвију Берлусконију највише замера на циркусу који је направио.

„Ова партија, која је најјача, с Пет звездица, њу је основао кловн, Бепе Грило је био кловн. И он је свој кловновски начин извођења на телевизији пренео на сцену политике и то доста забрињава. Па смо имали разне људе који личе на кловнове, као Борис Џонсон, Трамп. Тако да је Бепе Грило наговестио један тренд прављења циркуса од политике“, указује историчар.

Истакавши да је левичар и функционер левичарске партије, Марковић указује да је победа деснице и знак слабости левице и неприлагођавања новом свету, који је другачији.

У њему су, наглашава и идентитетска питања, као што је католичанство у Пољској, хомофобија у неким другим земљама, мржња према муслиманима у неким трећим земљама играју већу улогу него социјална питања.

„Људи су у стању свашта да ураде за то да се уведе абортус, а мање су спремни да размишљају о томе како да побољшају живот, што би рекли комунисти, радничка класа“, оцењује он.

Напомиње и да не треба много очекивати, да треба сачекати јер су њихове владе нестабилне, а да брине, како је казао, та циркусација политике.

„Марио Драги је био озбиљан човек и изгубио је власт. И видећемо сад шта ће да уради та коалиција певача с брода Силвија Берлусконија, сепаратисте Салвинија и жене о којој још не знамо ништа“, закључио је Марковић.

Продавци и купци кромпира углавном знају латиницу

Коментаришући критике да нико не мари због неупотребе ћирилице и да се годину дана од доношења Закона о употреби српског језика у пракси не види напредак, Марковић наглашава да је то много дубља ствар.

„Неписмени људи, полуписмени користе латиницу, просто да вас зачуди. На пијаци, на радњама се користи латиница. Ајде, разумем издаваче што користе латиницу, они рачунају на та западна тржишта, али зашто људи који продају кромпир користе латиницу. Да ли сте размишљали о томе“, упозорава Марковић и додаје да и купци кромпира углавном знају латиницу.

Такође, упозорава и да је латиница дубоко продрла у нашу свест.

„Сем на читуљама и на гробницама, ћирилица више нигде не доминира, што је заиста тужно да постане једно гробљанско писмо“, нагласио је историчар.

Запитао је зашто на шампону немамо на српском натпис.

„Јесте ли размишљали о томе? Имате на хрватском и на македонском. Је л’ могуће да су Македонци изгурали своја писма. Зашто сваки продавац шампона у Србији, дистрибутер, нема на ћирилици, увек је на другој страни ХР, зашто нема на српском?“, пита Марковић и додаје да је и на телефонима латиница.

„Морамо прво да се заинтересујемо, никада нисте размишљали када купите шампон да протестујете због тога што нема натписа на вашем језику“, поручио је Марковић.

Бонус видео: Нико нормалан не мисли да Руси могу да изгубе

РТС