Вучић потписао документ о санкцијама Русији, али то крије!

Уз много помпе, председник Србије Александар Вучић отишао је на самит у Тирану, и усагласио се са заједничком декларацијом, коју су подржале све земље ЕУ и Западног Балкана.

Александар Вучић
Фото: Јадранка Илић, Танјуг

Док је много медијске буре изазвао одлазак председника на самит, Вучић, његов медијски тим и врх државе нису превише желели да истакну да се Вучић управо на овом самиту усагласио са декларацијом у којој се између осталог тражи увођење санкција Русији.

Није Вучић пропустио прилику да се на маргинама и овог скупа обрати грађанима Србије. Негде око 17 сати, када је завршио са свим састанцима, Вучић је прокометарисао утиске са самита, али и одговарао на кључна питања – да ли ће увести санкције Русији, хоћемо ли се ускладити са ЕУ, али и о томе шта мисли о медијском мраку у Србији.

„Не могу ни да седим, нити стојим иза декларације“

На питање да ли ће Србија потписати декларацију у којој се између осталог тражи да се земље које до сада нису увеле санкције ускладе са рестриктивним мерама уније, Вучић је навео да Србија није увела санкције Русији.

“Не могу ни да седим ни стојим иза те декларације, јер нисам писао декларацију, али морам да кажем да се нисмо сагласили са санкцијама Русији, а нисмо их ни увели. То је чињеница, а некоме се свиђа, а некоме не. Рекао сам да је однос према санкцијама у ствари однос према грађанима Србије. Није природно да ми учествујемо у тој политици… Добро смо разумели поруку ЕУ, разумео сам то и кроз дискусију“, рекао је Вучић.

Није Вучић прецизирао шта је званичан став Србије, да ли је својим потписом стала иза декларације, али познаваоци прилика говорили су да би био преседан да се не потпише овакав документ. Најпре, текст декларације или резолуције на овако великом догађају усаглашава се раније, због чега је Србија унапред била упозната са кључним одредбама документа. Са друге стране, декларација није правно обавезујући документ, због чега Србија није обавезна да спроводи закључке иза којих је стала.

Али, сигнали и поруке које настају после потписа декларације говоре у ком правцу ће земља ићи, или барем жели да иде.

Врх државе се није похвалио да је потписао декларацију, уместо драме омерта

Да декларација није “свето писмо” потврдио је индиректно и Вучић када је рекао да ће коначан суд о свему дати грађани Србије, а помало и он сам.

Иако је поподне прошло у обраћању Вучића, никаква званична саопштења нису стизала да је председник било шта потписао. Нова.рс раније је објавила да ће и ово питање бити повод да се направи права драма. Ипак, уместо драме добили смо омерту.

Чак ни на званичном инстаграм профилу председника Александра Вучића није објављено да је било шта потписано у Тирани. Уместо саопштења да је Србија стала иза документа, добили смо шаблонске описе неког догађаја на којима борави шеф државе.

“Веома сам задовољан отвореним и искреним разговорима које смо имали данас у Тирани везано за односе Западног Балкана и ЕУ. Говорили смо о конкретним стварима, од подршке од 165 милиона евра до краја године за Србију у енергетском сектору, о снижењу трошкова роминга између земаља ЕУ и Западног Балкана, али смо говорили и о стратешким питањима, о мерама за усклађивање визне политике и другим стварима”, саопштено је на званичној страници председника Србије.

александар вучић
Фото: EPA-EFE/MALTON DIBRA

Осим саоштења на РТС-у, декларација из Тиране није била у жижи интересовања медија који су најклоњени врху државе.

Да је Србија стала иза документа из Тиране, у уторак касно синоћ јавност је обавестио Радио слободна Европа (РСЕ). Овај медиј саопштио је да ЕУ „поздравља чињеницу да се партнери са Западног Балкана усаглашавају са тачкама из документа”, што између осталог укључује одлуку о увођењу санкција Русији.

Како је РСЕ даље саопштио, у усвојеној декларацији се даље истиче неопходност да сви учесници деле „заједничку одговорност и заједничке вредности“. Да је документ потписан потврдио је European Western Balkan, који је објавио су се лидери ЕУ и Западног Балкана заједнички стали иза декларације.

Иако смо навикли да Вучић у „прајм тајму“ говори о свим изазовима, али успесима у спољној и унутрашњој политици, у уторак увече нисмо видели никакве емисије или велике похвале за потписивање декларације из Тиране.

Симптоматично је да Вучић није желео да гласно каже да је стао из декларације, нити и то да је ово успех Србије. Можда је желео да овај успех прослави сам. А можда само не жели да друштво из Москве чује за успехе.

александар вучић
Фото: Јадранка Илић, Танјуг

Шта све пише у декларацији коју је Вучић „сакрио“ од грађана

У декларацији, која има 33 тачке лидери ЕУ наглашавају да остају најближи партнер, главни инвеститор, трговински партнер и највећи донатор за регион, такође подсећају на важност реформи и наглашавају да ће подржавати опредељеност партнера Западног Балкана за инклузивну регионалну сарадњу и јачање добросуседских односа.

У документу на првом месту наводе да су они, „лидери ЕУ и њених држава чланица, уз консултације са лидерима Западног Балкана, одржали Самит, први пут у региону Западног Балкана и закључили да ескалација агресивног рата Русије против Украјине угрожава европски и глобални мир и безбедност“.

ЕУ у једној од тачака поздравља одлучност партнера Западног Балкана да подрже темељне европске вредности и принципе у складу са међународним законима, јачањем демократије, владавине права.

Декларација наглашава и потребу за трајним напорима у борби против корупције и организованог криминала, као и за повећаном подршком за добро управљање, унапређивање људских права, равноправност полова и права особа које припадају мањинама.

Велики сегмент посвећен је и усклађивању са спољном политиком ЕУ, која укључује увођење рестриктивних мера.

Данило Савић, Нова.рс

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.