Масимо Савић је преминуо од ОПАКЕ БОЛЕСТИ коју називају ТИХИМ УБИЦОМ: ОВО су симптоми које никако НЕ СМЕТЕ ДА ЗАНЕМАРИТЕ

Балканом је одјекнула вест да је преминуо чувени певач Масимо Савић. Како је његова ћерка написала, борба за живот је била кратка, а он је патио од рака плућа.

Масимо Савић
19. август 2022. Београд – Друго вече Београдског фестивала пива одржава се на београдском Ушћу. Масимо Савић. Фото: Матеја Станисављевић/АТАИмиџиз

Рак плућа, од ког је Масимо преминуо, је најчешћи и најсмртоноснији рак у Србији, као и у свету. Код нас годишње 6.500 особа оболи, а њих више од 4.600 изгуби битку са овом опаком болешћу. Према статистици, Србија заузима неславно друго место у Европи по смртности од ове врсте канцера, док број оболелих расте сваке године. Познато је да је најважнији фактор ризика пушење, али значај има и генетска предиспозиција, као и неповољни фактори спољашње средине попут радона и азбеста.

– Почетком 20. века карцином плућа био је ретка болест. Од осамдесетих година прошлог века ово је карцином са највећом инциденцом у свету. Широко распрострањена навика пушења цигарета, као и неповољни фактори спољашње средине допринели су пандемији ове болести. Рано откривање и започињање лечења кључан су фактор за дужину преживљавања – објашњава прим. др сц. мед. Ана Стојановић, начелник Одељења пулмологије у КБЦ „Бежанијска коса“, специјалиста интерне медицине-пулмолог.

– Ово је подмукла болест и симптоми нису тако изражени, а када се симптоми појаве, веома је чест случај да је болест већ у поодмаклој фази, нагласила је, једном приликом за Србију Данас, Оља Ћоровић, председница Удружења „Пуним плућима“, због чега за ову болест често и говоре да је тихи убица.

Ово су сигнали за узбуну:

Слабост, малаксалост, губитак апетита и телесне тежине општи су симптоми оболевања.

– Уколико се јави сув, упоран кашаљ, искашљавање крви, отежано дисање, бол у грудима или рамену, готово је сигурно да се ради о озбиљној плућној болести – истиче др Стојановић.

Данас, каже наша саговорница, савремено лечење карцинома плућа, које подразумева хирушко лечење, хемио и радиотерапију, као и генску и имунотерапију, омогућва да ова болест има хроничан ток.

– Рано откривање болести значајан је фактор за успешност лечења.

ЗАЈЕДНО СУ ПЕВАЛИ „23. ПРОСИНАЦ”: Језива симболика – Вест о смрти Масима Савића Тони Цетински добио је, као у песми, 23. децембра (ВИДЕО)

Вест о смрти Масима Савића потресла је целу јавност, као и певачеве колеге. Многи од њих остали су у шоку пошто су чули за лошу вест, па су се опростили од њега путем друштвених мрежа.

Певач Тони Цетински потресен смрћу свога пријатеља изјавио је:

– Почивао у миру Масимо. Искрено саучешће породици и твом малом кругу великих људи – поручио је Тони.

Иначе, Тони Цетински извео је своју песму „23. просинац“ у којој се спомиње смрт драге особе, управо са Масимом Савићем. Нико није могао ни да наслути да ће доћи до језиве случајности и да ће Масимо преминути баш на датум који се налази у песми.

– Наш тата, супруг, понос и љубав, Масимо Савић, напустио нас је после кратке, али херојске борбе – саоштила је породица певача.

Савић је преминуо у Виноградској болници где се лечио од карцинома плућа, пише Јутарњи лист.

О изненадној смрти свога оца и мужа на Фејсбуку су известиле његова ћерка и супруга.

– Наш тата, супруг, понос и љубав, Масимо Савић, напустио нас је после кратке, али херојске борбе. Иако је отишао с овога света, у нашим ће душама живети вечно; насмејан, топао, снажан, пун љубави и саткан од уметности. Заувек ћемо бити твоје цуре. Ени и Мирна – стоји у објави на Фејсбуку.

Тужну вест потврдили су и из дискографске куће Аквариус Рекордс.

Масимо Морено Савић био је хрватски кантаутор и поп, поп рок певач. Рођен је 6. јула 1962. године у Пули. Био је у браку са Ени Кондић, са којом је добио ћерке. До последњег дана је живео и стварао у Загребу.

Три године после Масимовог рођења, његови родитељи су се развели, те се с мајком преселио у Аверсу код Напуља. Живећи код деда Ђованија и баке Ане био је окружен ујацима и теткама, а највише времена је проводио с најмлађом тетком Елеонором. С њом је учио да пева италијанске народне песме. Када је имао шест година отац му је преминуо од леукемије. После тога се с мајком вратио у Истру. Са десет година поново се селио у Милано, а годину дана касније у Аустралију.

Године 1983, као вођа легендарне њу вејв / синт-поп групе Доријан Греј издаје први – Сјај у тами, а две године касније други албум За твоје очи. Група се прославила понајвише захваљујући феноменалном препеву групе Walker Brothers The sun ain’t gonna shine anymore, али и упечатљивом гласу Масима Савића.

Нажалост, чланови бенда тих су година експериментисали с дрогом. Они су на то гледали с уметничке стране „као на подстицај за стварање музике“. Бенд се распао 1986. због новчаних проблема. Наиме, чланови у Шведској потрошили два и по пута више дана снимања од онога што је Југотон био спреман да плати, па су тражили од бенда да остатак потрошених сати плате из свога џепа. Менаџер Маријан Црнарић успео је да уговори 42 концерта по бившој Југославији што је члановима бенда било довољно да зараде једино за дневнице док је остатак зараде отишао на покривање дуга Југотону. Бенд се на крају распао због беспарице и међусобних оптуживања.

После распада групе, започиње успешну самосталну каријеру и објављује четири албума у сарадњи са Зринком Тутићем. Следи заокрет у каријери и арт поп и рок пројекти попут албума на енглеском језику Elements или вокал у групи Метал Гуру, уз истовремено објављивање петог албума у сaрадњи с Тутићем – Бензина 1995. године. Управо у време зенита хрватске “денс” музике отпевао је један од најдуховитијих хитова Бензина, а да није изневерио фанове, nego је у исто време добио и нове.

После пет година паузе, изванредни певач који је небројено пута задужио хрватску музичку сцену, објављује нови албум једноставног наслова Масимо, а потом су уследили хваљени албуми Вјештина и Вјештина 2 који су Масима вратили у сам врх хрватске мејнстрим поп-рок музике.

После више номинација, године 2004. најзад добија дискографску награду Порин у категорији најбољег мушког вокалног извођења. Успех је поновио и следеће две године.

Био је редован гост београдске музичке сцене. Чланови редакције Хронографа први пут су имали прилике да присуствују његовом концерту у клубу Bona fides, на Правном факултету, давне 1988. године.