Антички Сингидунум на мети инвеститора – НЕКРОПОЛЕ ИСПОД БУДУЋЕ ГАРАЖЕ?

У парку између Дома Народне скупштине и Историјског музеја у плану је изградња подземне гараже, а управо на том месту налази се локалитет антички Сингидунум. Да би се пре почетка радова на гаражи утврдило шта се крије међу старим слојевима испод површине, испитивања спроводе стручњаци факултета техничких наука у Новом Саду.

антички сингидунум
Келтски Сингидунум

Екипа Новости овде је јуче затекла археолога Милорада Игњатовића и стручњаке са новосадског факултета који су нам објаснили да баш на овом месту очекују некрополе.
Иако је познато да Београд почива на многобројним остацима из различитих периода, грађевински радови су готово једина прилика да се спроведу и истраживања наслеђа које је деценијама скривено од очију јавности и стручњака.

– Овим георадаром данас испитујемо до дубине од три и по метра јер ту очекујемо да ћемо наћи некрополе, а уједно утврђујемо у каквом су стању, да ли су оштећене – причају за Новости стручњаци. – Најгушће саркофаге нашли смо код Добрачине, али их очекујемо и овде. После овог, радићемо испитивање георадаром који мери на мањој дубини али има већу резолуцију, те региструје мање предмете.

Тек после тога, у оквиру ове уређене јавне површине која је саставни део споменика културе „Зграда Народне скупштине“, следи археолошко ископавање и истраживање.

Покретни антички предмети који буду пронађени биће пренети у Музеј града где ће, након процеса сређивања и конзервирања, бити изложени.

антички сингидунум
Фото: Завод за заштиту споменика културе Града Београда

Водена и Виртембершка капија

Током истраживања која је спроводио Републички завод за заштиту споменика у оквиру реализације прве фазе радова на изградњи линијског парка ископана је Водена капија на приобалном делу Калемегдана.

Такође, током реконстукције Трга републике 2018. године управо екипа из Новог Сада открила је остатке Виртембершке капије, за коју се првобитно мислило да је остатак Стамбол капије.

– Веома је битно спроводити археолошка истраживања пре грађевинских радова јер је то једини начин да се локалитети заштите. Камене конструкције или зидине које се пронађу, највероватније ће бити застакљене, па ће и њих грађани али и туристи имати прилику да виде и упуте се у нашу историју – каже, за Новости, директорка Музеја града Јелена Медаковић.

Управо су се, каже, „инциденти“ дешавали када су се археолошка истраживања „прескакала“.

антички сингидунум
Фото: Д. Миловановић, Новости

У многим европским градовима, у станицама метроа изложене су археолошке ископине. Приликом сличних грађевинских радова бивају пронађени и антрополошки остаци на основу којих се даљим испитивањима може упутити у начин живота некадашње цивилизације.

Ј.Г. Петровић, Новости