Српски пас Зиги доказао да је прави ватрогасац-спасилац – Направио још један ПОДВИГ у Турској

Ватрогасац-спасилац пас Зиги још једном је показао зашто је равноправни члан Специјалистичког тима за спасавање из рушевина Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова.

пас зиги
Ватрогасац-спасилац Зиги / Фото: МУП Србије

Зиги је нањушио живу особу у рушевинама у Турској и тиме потврдио сумње да има особа која даје знаке живота, навео је МУП на својој „фејсбук” страници. Локалне службе за спасавање су потом кренуле у извлачење пронађене особе.

Ватрогасац-спасилац Зиги, стар девет година, службени је пас МУП-а Сектора за ванредне ситуације. Упућен je као равноправан члан Специјалистичког тима за спасавање из рушевина у мисију помоћи угроженима у Турској.

Зиги је белгијски овчар, обучен и оспособљен за претрагу и спасавање живих људи из рушевина и на отвореном простору. Прошао је основну обуку из послушности, као и основну обуку за спасавање и претрагу лица. Учествовао је у више акција спасавања и на више међународних вежби у Словенији и Србији. Водич тог службеног пса је Мили Радојевић, ватрогасац-спасилац и припадник Специјалистичког тима за спасавање из рушевина. Радојевић води бригу о Зигију. За своје подвиге Радојевић је добио и одликовање, плакету за изузетну храброст 2018. године.

Водичи службених паса су прошли више обука и тренинга у земљи и иностранству, наведено је на Фејсбук страници МУП-а Србије.

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.