„Држава је убица, смените Мицотакиса“: Нереди у Атини (Видео, Фото)

У центру Атине избили су сукоби полиције и демонстраната током новог протеста Грка због пропуста који су довели до тешке железничке несреће раније ове недеље у којој је погинуло најмање 57 људи.

нереди у атини
Фото: AP / Yorgos Karahalis

Нереди су избили на тргу Синтагма када је група демонстраната Молотовљевим коктелима и сигналним ракетама засула полицију која је употребила сузавац и шок бомбе.

Демонстранти су носили транспаренте на којима је писало: „Држава је убица”, „Одмах смените Мицотакиса!“, „Вас 300, ћутите!“, што је порука упућена посланицима.

Подсетимо, железничка несрећа догодила се у уторак нешто пре поноћи када се путнички воз са више од 350 људи сударио са теретним возом у централној Грчкој, недалеко од града Ларисе.

нереди у атини
Сукоб полиције и демонстраната у Атини / Фото: AP, Yorgos Karahalis

Грчки министар инфраструктуре и транспорта Костас Караманлис поднео је оставку, а шеф железничке станице у Лариси ухапшен је под сумњом да је одговоран за несрећу која се сматра најтежим железничким удесом у историји Грчке.

Сумња се да је он крив што колосеци нису раздвојени на време.

нереди у атини
Грчка полиција је против демонстраната у Атини употребила и шок бомбе. / Фото:
AP, Yorgos Karahalis

Шеф станице суочава се са тешким оптужбама за нарушавање безбедности у саобраћају, а за то дело је запрећена казна од 10 година затвора до доживотне робије.

Спутњик