АПЕЛ ЧИТАОЦИМА: Помозите Дејану Петру Златановићу

Као што је јавности познато, директор и уредник портала Србин инфо Дејан Петар Златановић противправно је лишен слободе пре непуних месец дана, у среду 15. фебруара ове године, после протеста грађана испред Председништва Србије, због наводног постојања основа сумње да је извршио кривично дело Позивање на насилну промену уставног уређења, о чему смо већ писали.

дејан петар златановић
Дејан Петар Златановић / Фото: Јутјуб Хелмкаст Screenshot

Он је потом, у законском року, саслушан пред Вишим тужилаштвом у Београду, после чега му је судија Вишег суда Ксенија Марић одредила притвор у трајању до 30 дана. Притвор је одређен и вођи Народних патрола Дамњану Кнежевићу.

„Златановићу и Кнежевићу је одређен притвор због наводне опасности да ће утицати на сведоке и да ће на слободи у скоријем временском периоду поновити дело. Обојица су пребачени у Окружни затвор“, рекао је адвокат Марко Пушица, Златановићев бранилац.

Златановић је негирао извршење дела за које се сумњичи, наводећи пред тужиоцем да изјава због које је приведен представља изношење политичког вредносног суда, што значи да је његовим хапшењем прекршен члан 21. став 3. Устава Републике Србије о Забрани дискриминације.

Према речима адвоката Пушице, Златановић је пред тужиоцем рекао да је својим говором управо инсистирао на поштовању уставног поретка.

За среду, 15. марта, када ће бити тачно месец дана од хапшења новинара и политичког активисте, најављена је конференција за новинаре у Београду на којој ће бити речи о укидању права на слободу изражавања у Србији, а поводом Златановићевог и Кнежевићевог случаја.

дејан петар златановић
Позив на конференцију за штампу у Press centru

Нашој редакцији је данас стигао и допис Дејановог брата Предрага Златановића, техничког уредника портала Србин инфо, у коме износи тврђење да је над Дејаном Петром Златановићем, приликом хапшења извршена прекомерна употреба силе од стране службених лица, што представља кривично дело злостављања и мучења, за које је у Кривичном законику („Сл. гласник РС“, бр. 85/2005, 88/2005 – испр., 107/2005 – испр., 72/2009, 111/2009, 121/2012, 104/2013, 108/2014, 94/2016 и 35/2019) предвиђена казна затвора до једне године. Такође у Кривичном законику стоји да је „уколико се применом силе, претње, или на други недозвољени начин другоме нанесе велики бол или тешке патње с циљем да се од њега или од трећег лица добије признање, исказ или друго обавештење или да се он или неко треће лице застраши, незаконито казни или дискриминише“ предвиђена казна затвора до пет година. Међутим, Законик прописује да уколико у ова два случаја дело учини службено лице у вршењу службе, казниће се затвором до три године, односно до десет година.

Адвокати које је ангажовао Центар за људска права Ниш, који од пре две године пружа бесплатну правну помоћ и правно заступање за жртве тортуре, воде шест судских поступака због тог дела, од којих су два стигла до Европског суда за људска права у Стразбуру пошто су прошла процедуру пред домаћим правосуђем, саопштио је адвокат Стеван Арамбашић.

Арамбашић је указао да се од шест судских поступака два поступка воде пред Основним јавним тужилаштвом (ОЈТ) у Новом Саду и Крушевцу, а да су кривичне пријаве поднете и ОЈТ у Београду и Нишу. Поступци се воде по тужбама грађана због прекомерне употребе силе приликом полицијског хапшења, а у једном случају због употребе такве силе у „једној установи која је у систему Управе за извршење кривичних санкција“. Центру се до сада јавило више од 30 потенцијалних жртава тортуре у државним органима, односно установама са ограниченом слободом кретања, наводи се између осталог на сајту Параграф.лекс.

Треба нагласити да је злостављање и мучење забрањено чланом 25. Устава Републике Србије под називом „Неповредивост физичког и психичког интегритета“, који гласи:

„Физички и психички интегритет је неповредив.

Нико не може бити изложен мучењу, нечовечном или понижавајућем поступању или кажњавању, нити подвргнут медицинским или научним огледима без свог слободно датог пристанка.“;

као и низом међународних конвенција о заштити људских права и слобода.

Министарство унутрашњих послова Републике Србије је на основу Закона о полицији и Законика о кривичном поступку још у октобру 2017. године донело Упутство о Методологији за спровођење истраге у случајевима злостављања од стране полиције, коју можете прочитати на датом линку.

У свом допису нашој редакцији, Предраг Златановић тврди да је према његовом брату Дејану Петру Златановићу, приликом хапшења, поступано на следећи начин: „Напали су га с леђа, вукли по асфалту и том приликом повредили десну ногу. После тога су му навлачили дукс, џемпер или нешто слично преко главе, скоро до тренутка када је могао да изгуби свест“.

дејан петар златановић
Фото: Printscreen дописа Предрага Златановића

Путем дописа нашем порталу Предраг апелује на све грађане који имају било каква сазнања о лицима која су извршила хапшење, злостављање и мучење над Дејаном Петром Златановићем да му се јаве на имејл адресу портала Србин инфо или на број телефона +381 64 1241913 који је приложио.

У наставку преносимо текст дописа Предрага Златановића у целини:

Поштовани,

Обраћам вам се као колега новинар и као брат приведеног новинара Дејана Петра Златановића.

Као што Вам је познато, он је 15. фебруара 2023. године приведен на неприхватљив и безобзиран начин. Дејана су привели у тренутку када је ишао у полицијску станицу у ул. Мајке Јевросиме, јер су тамо пре тога привели нашег другог новинара Марка. Привели су га у тренутку док је извештавао са лица места о дешавањима тог дана. Напали су га с леђа, вукли по асфалту и том приликом повредили десну ногу. После тога су му навлачили дукс, џемпер или нешто слично преко главе скоро до тренутка када је могао да изгуби свест. Све ово је непримерено и неприхватљиво за било кога, а посебно имајући у виду да је у питању новинар на задатку и особа са хендикепом од рођења, што је сигурно било познато и инспекторима који су добили налог за његово привођење.

Овом приликом изражавам најдубљу бојазан за Дејаново здравље, слободу и права на правично суђење.

Основану сумњу у наведено имам на основу досадашњих одлука и незваничног разговора са тужиоцем, као и предлогом судије.

Све указује на то да желе Дејану да оспоре новинарски рад и забране слободу говора, пошто је главни разлог задржавања у притвору могућност понављања дела, тј. да може поново рећи оно што је до сада говорио и што је износио своје ставове. Исте те ставове и речи са истим или сличним смислом су изговорили и други људи са мање или много више утицаја на јавно мишљење, а нису процесуирани, а све то са наводима да жели да руши Устав.

У досадашњем раду Дејан је извештавао са многих места са којих нико или ретко ко је извештавао. Такође је омогућио свим политичким странкама, великом броју појединаца, удружења, група грађана и сл. да искажу своје ставове и мишљење или објаве саопштење за јавност без цензуре. Све ово је доступно на нашим ЈуТјуб каналима СРБИН.инфо и Центар и порталу srbin.info.

Зато апелујем на вас да покренете било какву помоћ у откривању одговорних особа за Дејаново привођење, задржавање и оспоравање права говора и изјашњавања, као и права да се бави својим послом.

дејан петар златановић

Ових дана сте пружили велику подршку другим колегама, редакција СРБИН.инфо је то испратила и такође дала подршку, без обзира што нико од њих није дао подршку Дејану, као што смо то радили и раније са Марком Драгославићем и другим случајевима када су биле угрожене безбедности новинара. Дејанов пример је најтежи и најопаснији пример угрожавања слободе говора, мишљења и сободног новинарства.

Уверен сам да ћете наћи начин да помогнете Дејану као грађанину и као новинару и као особи са хендикепом.

Свако заинтересован за Дејана може ме контактирати за више информација.

Поздрав

Предраг Златановић
Технички Уредник
www.srbin.info
+381 64 1241913