Плаче од среће: Пуних 25 година радила сам све кућне послове, сада бивши муж мора да ми плати 204 хиљаде евра!

Шпански суд наложио је предузетнику да својој бившој супрузи исплати 204 хиљаде евра као компензацију за 25 година неплаћених кућних послова. Према пресуди објављеној у Малаги у уторак, осим компензације, он бившој супрузи Ивани Морал (48) мора да плаћа 500 евра пензије месечно, као и 400 и 600 евра својим двема кћерима, преноси iNews.

одштета за рад у кући
Ивана Морал каже да је уложила године рада, енергије, времена и љубави у породицу / Фото: Приватна архива

У рекордној бракоразводној парници, судија Лаура Руиз Аламинос до бројке од 204 хиљаде евра дошла је тако што је израчунала минималну месечну плату професионалне спремачице за четврт столећа, колико је пар био у браку.

– Јасно је да се ради о случају злостављања и прекида свих мојих примања после развода брака. После развода, моје кћери и ја остале смо без ичега. Годинама сам улагала своје време, енергију и љубав у породицу, супругу сам била ослонац у послу, а деци и мајка и отац. Никад нисам имала право на властите финансије, све је било на супругово име, рекла је Морал.

Пар се венчао 1995. године, али је 2020. Морал затражила развод. Током брака, њен супруг је изградио успешан посао с теретанама, који му је омогућио куповину порше кајена, рејнџ ровера 4×4, БМВ мотора и фарме маслиновог уља од 70 хектара, која је процењена на 4 милиона евра.

Кад је његова старија кћи навршила 16 година, одбио је да јој плати наставак школовања због чега је морала да почне да ради, како би себи платила студије. Морал је потписала предбрачни уговор којим је њен супруг осигурао себи задржавање стеченог богатства и поделу заједничке имовине. После затраженог развода, добила је пола куће и ништа више од тога.

Фото: PEXELS

– Ова пресуда представља победу свих жена у сенци које имају улогу подршке мушкарцу у личном, брачном и породичном животу током низа година, да би супруг могао да развије своју професионалну каријеру и увећа богатство. Да би могао да гради своју каријеру, она је остала код куће да чува децу, а касније јој нико није помогао, рекла је адвокат Марта Фуентес.

Морал се нада да ће њен случај инспирисати друге жене. Бивши муж није јој понудио новац, него је једноставно хтео да подели њихов дом и имовину. Очекује се да ће он уложити жалбу на пресуду.

Јутарњи.хр / Хронограф