Необично откриће: Леонардо да Винчи пореклом са Кавказа

Мајка италијанског ренесансног уметника Леонарда да Винчија је припадала народу Черкези из северозападног Кавказа, тврди италијански писац и професор књижевности Карло Вече, пише лист Авенир.

леонардо да винчи
Леонардо да Винчи

Вече је пронашао у Државној архиви Фиренце документ о ослобађању жене који је потписан у новембру 1452. године, шест месеци после рођења Леонарда да Винчија. У документу се наводи да је она била ћерка черкеског кнеза Јакова. Документ је потписао нотаријус Пјеро да Винчи, отац будућег уметника.

Катерина је, како тврди научник, дошла у Фиренцу са Кавказа преко Венеције као робиња. У тосканском граду је радила као ткаља и дојила је бебе чије мајке нису имале млеко. Вече је открио да Леонардо није био њено прво дете.

Историју кавкаске кнегиње аутор је развио у својој новој књизи коју је окарактерисао као „документарну фантастику засновану на реалним догађајима“. Према његовим речима, он се ослањао на друга научна документа и истраживања.

Карло Вече је професор италијанске књижевности на Универзитету у Напуљу „Л’Ориентале“ и сматра се великим експертом и познаваоцем рада да Винчија.

Леонардо ди сер Пјеро да Винчи (итал. Leonardo di ser Piero da Vinci, Винчи, 15. април 1452 — Амбоаз, 2. мај 1519), познат као Леонардо да Винчи, био је италијански ренесансни архитекта, проналазач, инжењер, вајар и сликар.

леонардо да винчи
Могуће родно место и дом Леонарда из детињства у Анкијану, Винчи, Италија. / Фото: Википедија, Roland Arhelger – Сопствено дело

За живота слављен због својих сликарских дела, после смрти постаје познат широј публици и по својим свескама, у којима је цртао и писао белешке о разним темама, укључујући анатомију, астрономију, ботанику, картографију, сликарство и палеонтологију.