Куда иду птице кад пада киша или се спрема олуја?

Знате ли на којим местима се крију наши пернати пријатељи док напољу бесни невреме? Ево и предлога како да у својој башти или дворишту направите склониште од пљуска за њих и друге мале животиње.

птице
Птица на киши / Фото: Pixabay

Пролеће је стигло, а једна стара изрека каже да априлски пљускови доносе мајско цвеће!

Али куда одлазе птице када се на њих сруче ове непогоде?

Куда иду птице када пада киша?

Стручњаци за птице Кен и Кимберли Кауфман кажу:

“Понашање птица на киши делимично зависи од врсте птице, али и од тога колико јако пада киша.

Велике птице које живе на отвореном, као што су галебови, јастребови, голубови или чапље, обично само мирно седе и чекају да киша престане. Мале птице певачице које живе на дрвећу и жбуњу траже заклоњена места испод надвишених грана или нагнутих стабала.“

Птице које живе на периферији градова или на имањима могу се склонити у шупе или под тремове. Оне које живе у веома кишним поднебљима су навикнуте на те услове и могу наставити да траже храну као и обично, осим током најјачих пљускова.

Шта се дешава са птицама током јаких олуја и знају ли да се приближава лоше време?

Као и људи, животиње траже склониште током екстремних временских услова. Није важно да ли је реч о мећави, олуји са грмљавином или топлотном таласу — дивљим створењима су потребна безбедна места. Птице препознају промене у ваздушном притиску које упозоравају на промену времена, кажу Кауфманови. Ако осете да се приближава олуја, оне више једу, често долазећи до хранилица које су им тада најсигурнији извор хране.

Када дође лоше време, птице углавном траже заклон од ветра и кише у густом жбуњу или шикари, поред тешких стабала дрвећа. Птице које се гнезде у шупљинама спуштају се сасвим на њихово дно како би пребродиле олује.

Како помоћи дивљим животињама током непогода?

Стручњаци предлажу да обезбедите биљке које ће заштитити птице од екстремних падавина.

Исте оне биљке које обезбеђују храну за птице у облику бобица, семена, орашастих плодова и нектара имаће двоструку улогу и пружити уточиште овим животињама ако их засадите густо.

Зимзелене биљке су посебно важне, јер њихово лишће остаје зелено и густо током целе године. Ево доброг правила: што више биљака имате и што их гушће посадите, то ћете више заштитити животиње и птице када пада киша. Осим тога, можете посадити мноштво грмља и блиско их груписати.

Понекад пружање склоништа животињама односно птицама значи једноставно заштиту или побољшање засада или услова који већ постоје.

Ако у дворишту имате велико дрвеће, немојте га уклањати. Додајте мање дрвеће и жбуње да бисте искористили вертикални простор.

Дрвеће које се суши немојте сећи, јер је и оно важно. Како се грмови распадају, губе гране и формирају се шупљине, које су сјајна склоништа за мање животиње и птице.

Направите склоништа од природног материјала или купите готове кућице

Осим засада, у дворишту можете оформити и једноставне структуре за заштиту дивљих животиња.

Осмислите формацију од остатака дрвећа или грања или дрвеног материјала који пронађете у природи. Гране можете поређати паралелно или слојевито и направити структуру налик куполи, испод које ће мање животиње и птице моћи да се безбедно склоне у случају непогоде.

Исто можете урадити и са камењем, тако што ћете слагати мање камење на веће и постављати их около како бисте направили мини пећине и отворе. Можете направити и зид од камења, наравно, без употребе малтера и других везивних материјала.

Осим што можете искористити природан материјал за градњу склоништа, није забрањено ни да купите кутије или посебне формације за тренутни смештај незаштићених животиња. То могу да буду разне кутије са отворима, као и кућице за птице. Оне задржавају топлоту и не пропуштају влагу, па ће се животињице пријатно осећати док чекају да киша престане.

Телеграф