Свих 11 хидроелектрана издвајају из система ЕПС-а и отимају од грађана Србије?

На недавно одржаном састанку Надзорног одбора (НО) већ је био такав покушај.

борислав боровић
ХЕ Ђердап 1 / Фото: ФоНет/ЕПС

Наиме, на дневном реду се разматрало да се из ЕПС-а издвоје сви хидроенергетски објекти и предају на управљане заједничком предузећу са мађарском компанијом МВМ Груп. Истина, тај предлог је за сада одбијен, што не значи да ће бити одбијен и када Скупштина АД ускоро именује стални НО.

То би значило, да би хидроелектране у Србији, њих 11 – Ђердап 1 и 2, Бајина Башта, Електроморава, Зворник, Бистрица, Пирот, Врла, Увац, Кокин Брод, Потпећ… могле припасти том или неком другом заједничком предузећу и бити извучене из система ЕПС?

Трансформација ЕПС из Јавног Предузећа (ЈП) у Акционарско друштво (АД) отвара многа питања, недоумице и опасности око даље судбине кичме српске привреде и енергетике државе.

Оно што је сигурно, одлучивање о томе ће бити у рукама министарке Ђедовић и „њеног“ Надзорног одбора.

Невероватно је да ће судбина најважнијег енергетског ресурса Србије, који су стварале генерације, практично зависити од одлуке неколицине људи… или једне особе?

Да ли ће ЕПС бити распарчан или приватизован, показаће време.

Вероватно и једно и друго.

борислав боровић
Борислав Боровић

Министарка Ђедовић тврди да приватизације ЕПС неће бити, иако је демантује председник Вучић када каже да ће ЕПС изаћи на Лондонску берзу.

У сваком случају, то више неће зависи од правих власника ЕПС – грађана Србије, него од председника, министарке… или норвешких или неких других саветника.

И то у ситуацији када је питање енергетске суверености питање опстанка једне земље.

Борислав Боровић, Теразије.рс