Отворен први вртић за хомосексуалце: „Овај пројекат би требало да да пример како је то бити геј“

Пројекат берлинског геј саветовалишта (Schwuleberatung) у “Лебенсорт Виелфалт” првобитно је требало да буде готов у марту – али се то ипак завршило почетком лета. Од тада је тамо збринуто 93 деце.

геј вртић
Фото: Илустрација

Први геј и лезбејски дечји вртићи у Немачкој: објекти “Rosarote Tiger“ и   ”Gelbgrüne Panther“ отворени су у једном делу Берлина.

“Дневни центар је већ добио дозволу за рад и несметано ради”, рекли су из Министарства просвете.

Пројекат берлинског геј саветовалишта (Schwuleberatung) и “Лебенсорт Виелфалт” првобитно је требало да буде готов у марту – али се то ипак завршило почетком лета. Од тада је тамо збринуто 93 деце.

Концепт: вртићи би требало да дају пример како је то бити геј. Едукатори такође треба да буду ЛГБТИ (лезбејке, гејеви, бисексуалци, трансродни или интерсексуалци) или „да изузетно добро познају ЛГБТИ свет“. Нека од регистроване деце и сама живе у „дугиним“ породицама, друга једноставно живе у близини вртића.

геј вртић
Фото: Илустрација

Циљ вртића: Малишанима би касније требало да буде лакше да „изађу“ ако сами схвате да нису хетеросексуалци. “Сам по себи, наш концепт је исти као и код других вртића. ЛГБТИ начин живота би једноставно требало да буде мало видљивији”, каже Марсел Де Грут, директор берлинског „Шулебератунга“.

Марин Марић, Феникс Магазин