Оскрнављен споменик јасеновачким жртвама у Београду

Музеј жртава геноцида саопштио је данас да је оскрнављена спомен-плоча на Обали јасеновачких жртава у Београду. Ова институција је најоштрије осудила тај вандалски чин.

споменик јасеновачким жртвама
Фото: Спутњик

„Према до сада расположивим информацијама овај немили и вандалски чин догодио се у ноћи између 8. и 9. августа 2023. године. Музеј жртава геноцида је у континуираној комуникацији са Министарством унутрашњих послова коме захваљује на брзој и ефикасној реакцији, те обављеном увиђају и предузимању активности из домена своје надлежности. Истовремено, Музеј очекује да инспиратори и виновници овог антицивилизацијског поступка буду идентификовани и санкционисани у складу са законом“, наведено је у саопштењу тог музеја.

Музеј жртава геноцида подсећа да је Београд 2022. године добио прво меморијално обележје у спомен на све недужне жртве страдале у систему концентрационих и логора смрти НДХ у Јасеновцу, а посебно на жртве геноцида почињеног над Србима, Јеврејима и Ромима од стране НДХ чији је Јасеновац био стварни и симболички епицентар, а у питању је Обала јасеновачких жртава и томе припадајућа спомен-плоча.


Музеј наводи и то да је иницијатор именовања тог дела савског приобаља Обалом јасеновачких жртава крајем 2021. године био председник Србије Александар Вучић који је тим поводом, поред осталог, подсетио и на то да нас ,,потреба да памтимо и од историјског и људског заборава штитимо успомену на наше страдалнике из система концентрационих и логора смрти у Јасеновцу током трајања злогласне и по многим својим последицама монструозне Независне државе Хрватске обавезује да наше знање утемељимо у чињеницама, а да у јавни простор као трајне вредности унесемо именитеље који ће нас свакодневно подсећати и опомињати на њихову жртву“.

Председник Вучић свечано је 2022. године, поводом обележавања Националног дана сећања Републике Србије на жртве Холокауста, геноцида и друге жртве фашизма у Другом светском рату, открио ову спомен-плочу.

Спутњик