Више од 90 одсто миграната у Србији су мушкарци узраста од 20 до 39 година

У центрима за азил и прихватним центрима за мигранте у Србији тренутно се налази 3.247 корисника, од чега су огромна већина, око 91 одсто, мушкарци између 20 и 39 година, рекла је комесар за избеглице и миграције Србије Наташа Станисављевић.

мигранти
Фото: МУП Србије

У Србији је, од почетка ове године, кроз прихватне центре, прошло око 73.000 корисника, каже Станисављевићева.

Највише их је са подручја Сирије, Авганистана, Пакистана и Марока. По том питању, како каже, ситуација се није променила у односу на прошлу годину.

„Када говоримо о полној структури и о узрасту, највећи број, скоро 91 одсто су одрасли мушкарци тј. млађи пунолетни мушкарци узраста између 20 и 39 година. После тога, до два одсто су жене, а потом и породице. Најмањи број имамо малолетника без пратње, тренутно их је 59. Приметили смо и да се њихов број смањује“, навела је Станисављевићева.

У свим центрима којима руководи Комесаријат за избеглице и миграције Србије смештено је 251 дете, од којих 27 школовање наставља у Србији.

Према њеним речима, Комесаријат за миграције има своју улогу што се тиче прихватања и збрињавања, односно, да мигранти који се налазе у Србији имају обезбеђен смештај.

„Ми се боримо против тога да се мигранти налазе у разним дивљим камповима по шумама. То није безбедно за њих и тако се налазе најчешће на мети кријумчара. У сарадњи са МУП-ом се свакодневно бавимо сузбијањем ирегуралних миграција“, рекла је Станисављевићева.

Она је оценила да су миграције добре за сваку земљу и да се не могу зауставити. Како истиче, постојале су и у прошлом веку и свака земља пролази кроз одређени период миграција.

мигранти

„Не желим да се саме речи ‘мигранти’ и ‘миграције’ схватају у негативном значењу. Миграције могу бити и легалне. То значи да неко ко жели да оде у ЕУ или другу земљу – оде тамо, али под условима те земље, што значи да добије радну визу, дозволу за боравак“, закључила је Станисављевићева, пренео је Танјуг.