Кијевска Русија НЕ ПОСТОЈИ – ПОСТОЈИ САМО РУСИЈА

Као што се тадашња стара Русија распала на кнежевине, на исти начин се Часлављева Србија распала на Рашку, Босну и Дукљу.

кијевска русија
Постоји само Русија / Фото: Илустрација

Постоји само РУСИЈА!

Термин ,,Кијевска Русија“ ушао је у историографију на исти начин као термин ,,Византија“, да би се ранија фаза руске државе разликовала од доцнијег Руског царства.

Оба термина су злонамерно искоришћена у 19. веку и требало би да се коначно избаце из употребе.

Наиме, у најстаријим врелима наилазимо само на име Rusia или Ruthenia, што је доцнији облик истог значења. Становници ове државе се називају Rusionorum на латинском, а не Kievan Rus’ како се данас наводи.

Некада је Руско име било заједничко свим Словенима од Карпата до Москве – отуд и данашњи Русини који се нису латили вештачког Украјинског имена.

Зашто је то важно за нас? Па као што је ,,Буњевац“ старији термин од ,,Хрват“ иако долази са исте територије, тако је и ,,Русин“ старији термин од ,,Украјинац“. Зато их је потребно асимиловати у новокомпоноване нације!

Као што се тадашња стара Русија распала на кнежевине, на исти начин се Часлављева Србија распала на Рашку, Босну и Дукљу. Циљ је наравно исти – да се на језгру некадашње државе створи други народ који ће ту историју приписати себи, а Москву, односно Рашку представити као освајача, уместо ујединитеља некадашњих земаља!

ФБ Историја Срба