Невероватно археолошко откриће: Пронађено древно „свето гробље“ (ВИДЕО)

Тим перуанских и јапанских археолога открио је пре-хиспанско археолошко налазиште у северном Перуу посвећено обожавању предака, које садржи погребне коморе, људске остатке и грнчарију.

свето гробље
Фото: EPA-EFE/ATEF SAFADI

„У региону Кахамарка, 900 километара северно од Лиме, ​​открили смо археолошко налазиште из периода културе Вари које датира између 800. и 1000. године нове ере“, рекао је за АФП у суботу јапански археолог Шиња Ватанабе са Универзитета Нанзан.

У нишама су били поклони за претке

„На том месту су пронађене две гробне коморе са јамама за мумије и поклоне прецима“, додаје Ватанабе. Свака од гробних комора има два нивоа, а обе имају по пет ниша у зидовима у којима се налазе дарови као што су шкољке, уломци грнчарије и посуда са три конична ослонца.

„То је велико откриће, археолози су тражили доказе о култури Вари“, рекао је Ватанабе. На локалитету су пронађени и свитак са женском фигуром, црна свечана посуда и два музичка керамичка дувачка инструмента.

„Био је свечани центар посвећен култу предака“

Места сахрањивања пронађена су у долини Јекуетепекуе у провинцији Сан Мигуел у Цајамарци, региону који се граничи са Еквадором.

„Овде је живело много људи различитог порекла. Био је то церемонијални центар посвећен култу предака“, рекао је Ватанабе.

Џудит Падиља, шеф канцеларије за културу Кахамарке, рекла је да открића омогућавају разумевање начина живота и ритуалних пракси древних друштава која су насељавала регион. Култура Вари (Хуари) живела је на територији данашњег Перуа између 7. и 13. века. До 1100. године, ову културу је покорило Царство Инка.

Индекс.хр