Протест против диктатуре – шести дан на улици

Полицијски и Војни синдикат Србије одржали су нови протест у Београду, незадовољни материјалним статусом запослених у сектору безбедности и општим стањем у друштву. Придружили су им се учесници „Протеста против диктатуре“ који су накратко протестовали и у центру Београда. Синдикати испред СИВ-а поручили: Овде нас је 80.000.

протест против диктатуре
Фото/Твитер

Скуп испред Палате Србија је завршен око 15.30, одакле се део демонстраната упутио преко Бранковог моста, кроз Теразијски тунел, до Дома Народне скупштине на Тргу Николе Пашића, где су се и претходних дана одржавали „Протести против диктатуре“.

Учесници су се потом већином разишли и најавили ново окупљање за сутра у 18 сати. Саобраћај у центру града је нормализован.

Док су демонстранти шетали с Новог Београда до Трга Николе Пашића, скандирали су: „Kупи нам дипломе, Небојша“, „Оставке“, „Ав, ав“ и „Вучићу, лопове“, а грађани су их у Бранковој улици поздрављали лупањем у шерпе.

У колони су се могли видети транспаренти: „Вучићу лопове, покрао си раднике“, „Народ гладује, елита се радује“, „Против терора власти“, „Управа напоље“, „Kад си гладан, ниси сав свој“ и „Вучићу, Шредеру“.

Учесници су прелазећи мост певали „Онесвести се“, „Хоћемо сендвиче“ и „Има нас“, уз звиждуке пиштаљки.

Процене о броју учесника протеста су опречне, незванично – полиција тврди да је окупљено око 10.000, а из ова два синдиката су реаговали на извештавање РТС – да је дошло само две хиљаде људи, наводећи да их је ту 80 хиљада.

Иначе, протест је почео нешто иза поднева, интонирањем химне Србије испред зграде Владе. Организатори синдиката су, одмах на почетку, позвали демонстранте да не наседају на провокације и да не праве инциденте, да се одмакну од њих и сниме их телефонима.

Вељко Мијаиловић из Полицијског синдиката Србије се обратио окупљенима и рекао да су прошла времена када су супротстављали полицију народу, и да су данас народ, војска и политика заједно.

„Др Небојша Стефановић је наложио да се ангажују сви запослени у МУП-у данас. Толико о томе колику подршку он има у Министартству. Ако је демократија, и ако нас има шака јада, пусти депешу да може свако да присуствује протесту“, рекао је Мијаиловић.

Он је подсетио да је ово данас пети протест, а да се улази у шести месец како „господа из ове зграде (Владе) не желе да разговарају о унапређењу безбедносног сектора у Србији“.

„Да ли је вама пречи свој народ или други, своја полиција и своја војска“, питао је.

Мијаиловић каже да су их колеге примале свуда, да су недавно били и у Русији, и да су сви разговарали с њима, осим наше власти. Подсетио је да се ради о, како је рекао, највећем синдикату у полицији.

Безбедност нам се урушава, у МУП-у раде људи који немају квалификације за то, који имају дебеле досијее, навео је.

Он је, такође, позвао да протестују мирно, да не праве инциденте, указујући да ће то покушати можда провокатори.

Новица Антић из Војног синдиката каже да данас са овог места показују да постоји „Србија у којој су „они“, која је, додуше, млађа, и Србија која смо ми“.

Да ли поједини заслужују да буду врховни команданти војске – који се нису удостојили да разговарају с војском две године, питао је Антић.

Само прошле годину ВС је напустило више од 1600 људи, у времену кад је Србија безбедносно угрожена, у тренутку кад је ангажовано више од 60 одсто капацитета Војске Србије на границама, заједно са колегама из полиције, рекао је.

„Једно запамтите – српски војник и српски полицајац никада неће издати свој народ“, поручио је Антић.

Он је рекао да је као млад наредник такво наређење добио 5. октобра, али да је са својим колегама одлучио да то не ураде. Позвао је да то учине сви команданти и данас. Позвао је и генерале да своје пензионисане колеге подрже, као што је генерал херој Срето Малиновић.

Да би спречили да дођу на овај скуп, већини јединица је наређено да учествују у акцији „Очистимо Србију“. Они данас у униформама, са метлама у рукама, чисте Србију. Нема проблема, очистићемо, само спремите много контејнера, јер у Србији има пуно ђубрета“, навео је Антић.

Обратио се и министру одбране. Захтевамо да кажете ко је издао наређење неким нашим колегама да попуњавају изјаве да се одричу гласова, поручио му је Антић и устврдио да су многи 2. априла послати на терене, па нису ни били у прилици да гласају.

Он је питао да ли Вучић зна шта представљају синдикати у земљи његовог пријатеља Шредера, и колико се њихово мишљење узима у обзир.

Позвао је колеге војнике да се прикључе протестима.

Почео Протест против диктатуре 2017. у Новом Саду и Београду

Завршен други дан “Протеста против диктатуре 2017.”

Трећи дан “Протеста против диктатуре”

“Протест против диктатуре”, дан четврти

Пети дан Протеста против диктатуре

Н1