„Протест против диктатуре“, дан четврти

Данас је у свим већим градовима Србије завршен четврти дан „Протеста против диктатуре“. Према извештајима, у Новом Саду и Нишу се окупило више људи него претходног дана.

протест против диктатуре
Фото: Вајс

У Београду је протест почео стандардно, окупљањем у 18 часова испред Народне Скупштине. Почетак шетње обележила је препирка између неколико предводника колоне, али је проблем врло брзо решен. Колона се кретала устаљеном рутом, узвикујући добро познате пароле, праћене звуком добоша и пиштаљки. Демонстранти су застали испред зграде РТС-а захтевајући оставке руководилаца, као и да иду уживо у програм, а затим минутом ћутања одали пошту страдалима у бомбардовању Београда 6. априла 1941. године.

протест против диктатуре 4
Једна од најстаријих учесница протеста у Београду, која је била у првом реду
Фото: Ноиз

Више хиљада људи окупило се у Новом Саду, Нишу, Краљеву, Новом Пазару, Крагујевцу и другим већим градовима у Србији. У Новом Саду је, како се колона кретала, гашена улична расвета, која је упаљена тек када су демонстранти прошли. Четвртог дана протеста, придружило се и Панчево, где је неколико стотина грађана изашло испред зграде општине града на Тамишу.

Познати о протесту

Многе јавне личности показале су интересовање за протесте који се већ четири дана одржавају широм Србије. У поворци која се кретала Београдом, данас су се могли видети Никола Ђуричко, Санда Рашковић Ивић, Мила Алечковић, али и чувени Џо багериста, један од симбола великих демонстрација 5. октобра 2000. године.

протест против диктатуре
„Онесвешћивање“ испред зграде Владе
Фото: Вајс

Протести широм Србије без формалног организатора су главна тема у земљи. Премијер и новоизабрани председник Александар Вучић изјавио је данас да су протести знак демократије, а да критике о великој концентрацији моћи у његовим рукама одражавају „мање или више личну мржњу“ према њему.

Војислав Шешељ је у данашњем обраћању медијима, изјавио да делимично подржава захтеве студената, док је Маја Гојковић, чије се разрешење захтева, рекла да ће Скупштина наставити заседање чим се протести окончају.

Познати српски добровољац на ратишту Новорусије, снајпериста Дејан Берић, на свом Фејсбук профилу је написао да подржава протесте који се одржавају широм Србије. „И даље стоји моја подршка протестима, сада још већа него пре два дана“, објавио је он. „Ја сам нажалост далеко, али да се налазим у Србији био бих на протестима и једни захтев био био понављање избора, уз велику контролу припреме избора, самог спровођења и, најважније, пута изборног материјала до РИК-а и самог пребројавања гласова. Ови избори, као и претходни, су покрадени и доказа има колико хоћете.“

Берић је, као најважније, истакао: „Веома важно мишљење некога ко је видео и прошао много више од великог броја пријатеља с Фејсбука: не дозволите да се у Србији понови украјински сценарио, ни у ком случају, јер је то одмах грађански рат„, рекао је он.

Ко год да је ово организовао, нека је, и требало је тако нешто Србији, да се мало пробуди. Нису на протестима само млади, много другара са којима сам био у рату је тамо, много пензионера који мисле својом главом, обичних људи који неће дозволити да се манипулише њима. Зато и треба провокаторе одмах уочити и поломити као играчке. Треба искористити ситуацију и добити нешто добро. Јер Србији добро желе само Срби и Руси и нико више“, закључио је Берић.

Почео Протест против диктатуре 2017. у Новом Саду и Београду

Завршен други дан “Протеста против диктатуре 2017.”

Трећи дан “Протеста против диктатуре”

Пети дан Протеста против диктатуре

Протест против диктатуре – шести дан на улици

Хронограф