Комеморација у Доњој Градини-Додик: Да смо 41. имали Српску, ово се не би догодило

У спомен-подручју Доња Градина у Републици Српској одржана је комеморација поводом обележавања Дана сећања на жртве усташког злочина-геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини.

додик

Комеморативном скупу у спомен-подручју Доња Градина, који су организовале владе Српске и Србије, присуствовали су председник, Милорад Додик и премијер Србије, Александар Вучић, као и многе делегације.

Председник Републике Српске Милорад Додик положио је данас венац на гробном пољу „Тополе“ у Спомен-подручју Доња Градина невино страдалим жртвама усташког злочина-геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини.

Венце су положиле и делегације јасеновачких логораша Србије и логораша Другог светског рата из Републике Српске.

додик
Милорад Додик Фото: РТРС

Венце су положили и председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, делегације влада Републике Српске и Србије, те председавајући Председништва БиХ Младен Иванић.

На гробном пољу „Тополе“ венце су положиле и Парламентарне скупштине БиХ, Већа народа Републике Српске, представници амбасада Израела, Русије, САД, Словеније, Италије, Велике Британије, Немачке, те представници Мисије ОЕБС у БиХ, ОХР-а, Јеврејске заједнице у БиХ, Светског јеврејског конгреса, као и делегације Рома из Српске и Србије.

Венце су положиле и делегације општине Козарска Дубица, израелског града Модина и града Бањалука, СУБНОР-а, Савеза удружења ратних војних инвалида, Савеза удружења цивилних жртава рата, Удружења жена жртава рата, Удружења „Ветерани“, Борачке организације Републике Српске и Савеза логораша Републике Српске.

Венце су положиле и делегације Оружаних снага БиХ, Трећег пешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ, делегација Српског националног већа из Хрватске, делегације градова и општина Републике Српске, Српског савеза у Шведској, те друштва српско-јеврејског пријатељства.

хрватска делегација
Хрватска делегација на комеморацији
Фото: РТРС

Парастос страдалима служили су патријарх српски Иринеј и епископ бањалучки Јефрем.

Систем концентрационих логора Јасеновац представља највеће стратиште у Другом светском рату на територији некадашње Југославије, јер је у њему страдало 1000.000 жртава усташког злочина.

Међу убијенима је 700.000 Срба, 40.000 Рома, 33.000 Јевреја, 127.000 антифашиста. У Јасеновцу је страдало и 20.000 деце.

Патријарх Иринеј: Доња Градина свето мученичко место

Његова светост патријарх српски Иринеј изјавио је данас да је Доња Градина свето мученичко место, где је земља натопљена крвљу и људским костима.

Српски патријарх је подсетио и на друге жртве из Другог светског рата, од Пребиловаца, Велебита, на њихова страдања и страшне муке које су поднели од људи без ума и срца, а једина кривица им је били што су припадали једном одређеном народу и вери.

„Бројеви страдалишта су веома велики и када би их пребројавали и помињали био би то дуг списак имена, где се налазе оваква и слична стратиша са хиљадама и хиљадама невино убијених, наше браће, сестара и деце“, рекао је патријарх Иринеј након парастоса који је служио за српске жртве на гробном пољу „Храстови“ у Спомен-подручју Доња Градина.

Патријарх Иринеј је напоменуо да је усташка држава у Другом свјетском рату једина имала логор за децу.

Према његовим речима, у том време једино уживање људи огрезлих у зло била је мука других.

Молитве јеврејским и ромским жртвама усташког логора Јасеновац читали су представници њихових заједница.

Додик: Да смо 1941. имали Републику Српску, ово се не би догодило

Предедник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Доњој Градини да се страдање у Јасеновцу не би догодило да су Срби 1941. године имали Републику Српску и затражио да Јасеновац буде обележен као место геноцида.“Да смо 1941. године имали Републику Српску не би доживели Јасеновац. Зато је Република Српска и створена“, рекао је Додик у Доњој Градини, највећем стратишту система концентрационих логора Јасеновац,.

Он је истакао да је Република Српска одговор и зов Срба за слободом, не само ове генерације и генерације која ју је створила, него и многих далеко у историји који су, само зато што су Срби страдали у различитом времену и поднели жртву да би се овде очувала бит овог народа.

Додик је истакао да Јасеновац треба обележити као место геноцида, јер ту нису страдале жртве рата него 500.000 Срба, неколико десетина хиљада Јевреја и Рома.

комеморација
Фото: РТРС

„Република Српска је усмерена ка градњи мира и стабилности. Српска нема намеру и не жели дестабилизацију на овим просторима, него да буде део света и да гради трајни мир, али тражимо да се Јасеновац обележи као место геноцида“, рекао је Додик после комеморације страдалима.

Додик, који је рођен недалеко од овог места, каже да му се чини да је „рођен са јасеновачким страдањем“ и да је од првих дана када је могао нешто да научи памтио приче о Јасеновцу, а неки његови преци овде су завршили.

„Ово је место у коме су многи овде упокојени гробнице очекивали као спасење. Живети у логору у Јасеновцу на хрватској страни било је горе него смрт. Зато су многи страдање и смрт схватали као своје спасење“, рекао је Додик.

Председник Српске каже да на причи о Јасеновцу живи свој живот и никада неће моћи да разуме и схвати како су Срби могли себи да допусте да се страдање догоди, како постоје људи који су могли то да ураде, те да и после страдања ово место одмах не буде обележено.

„Како смо могли дозволити да нас потисне идеологија која је ишла за тим да не прикаже страдање Срба као геноцид, него сада дозвољава некима који су следбеници злочинаца да овде причају да се ради о жртвама рата изједначавајући једнако страдање на свим странама“, рекао је Додик.

Он је упитао зашто у том рату никада није партизанска или било која, па и српска страна, покушала да ослободи ове људе-паћенике, него је све трајало до неколико дана пред капитулацију Немачке.

„О Јасеновцу и том страдању све је речено. Ја готово немам шта да кажем. Могу да заћутим, а опет сам огорчен чињеницом да мало људи осим нас директних потомака зна о Јасеновцу и да тек последњих година покушавамо да пробијемо ту причу“, рекао је Додик.

Председник Српске подсећа да су Срби у прошлом веку, у Првом и Другом светском рату, и касније у ратовима поводом распада бивше Југославије били најстрадалнији народ на овим просторима.

„Прошли век је био век нашег страдања, а овај век мора да буде век нашег окупљања, не зато да би другима учинили било какав `реванш` или нешто друго, него да нам се никада више овакво нешто не деси“, каже Додик.

Додик је истакао да ће онима који не разумеју зашто се десио распад Југославије, рећи да је Република Српска створена због тога да Срби буду слободни.

„За нас нема слободе без државе“, рекао је Додик и додао да Српска опстаје у готово немогућим условима да преживи околности у којима се налази.

Према његовим речима, Република Српска је синоним за српску слободу и они је се не могу одрећи. „Постоје они који не желе да је виде и они су близу оне стране која је овде нас убијала, која нас је побила, која није дозволила ни да деца овде остану жива“, каже председник Српске.

Додик је указао да је у Јасеновцу био једини логор за децу, а овде није важило чак ни оно што су усташки вођа Анте Павелић и НДХ тражили да трећину расели, трећину покрсти, а трећину побије, него је за децу важило само „прекрсти и побиј“.

„Није ни чудо што у муку живимо све ове године. Овде у Градини обележавамо Јасеновац који се налази са друге стране реке на хрватској страни. Хрватска држава дозвољава да се онај усташки поклич под којим је убијено 500.000 Срба налази на месту где је био концентрациони логор“, рекао је Додик.

Он истиче да зато ни Срби из Хрватске не дозвољавају да буду део званичне церемоније хрватске државе.

„Овде све што је Српско је привођено, овим путевима свођено и пребачено преко реке да би било побијено… било шта ко или само да су Срби. Људи су толико година прижељакивали да се укопају, да буду убијени, а не да живе живот гори од смрти“, рекао је Додик.

Он је позвао све у Републици Српској да се окупе око страдања које је српски народ доживео у историји.

„Ми морамо да поштујемо страдања других народа. И други су страдали, али некако страдања Срба су изгубљена, можда и због нас самих што нисмо успели да очувамо довољно пажње и концентрације да то обележавамо“, рекао је Додик.

Он је подсетио да су се Срби увек само борили за слободу и да нема у историји забележеног освајачког похода Срба.

„Ако су ишли ван Србије, на неке друге просторе, онда су доносили слободу другима. Тако је било и са Словенијом, Хрватском, Македонијом и другим просторима, па и БиХ, где су Срби до краја Другог светског рата били припадници антифашистичких јединица на овим просторима“, рекао је Додик.

Он је указао да су се други народи само прикључили онда када су видели ко ће бити победник и то крајем 1944. године и на томе изградили своју равноправност коју су им Срби великодушно дали као несумњиви победници.

Додик каже да Срби не желе никоме лоше, али не могу бити сигурни да је БиХ место које ће заштитити Србе.

„Места која штите Србе су Република Српска и Србија. Наша оријентација је да више никоме не дозволимо да нас побије и да бранимо своје. Без обзира колико неко био силан или моћан, воља народа увек и у свему побеђује“, рекао је Додик.

Он каже да је захвалан премијеру Србије Александру Вучићу за поруке о томе да више никада неће бити „Олује“ и других страдања која су нам се десила.

„То се неће десити јер Србија има легално и легитимно право да брани и одбрани слободу свог народа. Република Српска неће и не може да дестабилизује никог, али желимо да видимо моћну и јаку и Србију и Републику Српску. Зато нека живи Србија и Република Српска и српски слободарски народ, ма где он био“, рекао је Додик.

Вучић: У Хрватској још постоје они који желе да у њој нема Срба

Без спознаје и сећања кроз шта смо прошли тешко да ћемо умети да изградимо бољу будућност за нашу децу, поручио је премијер и изабрани председник Србије Александар Вучић на обележавању годишњице страдања у Јасеновцу и Доњој Градини.

„Наша је обавеза да будемо овде због потомака јасеновачких жртава којих има и у РС и у Србији због тога да се никад више не понове догађаји од пре седам деценија, али и да поручимо да никад нећемо заборавити шта нам се догодило и да ћемо се снажно одупријети покушају да се то врати“, рекао је Вучић.

Како је рекао, „овде, где се тишина чује чак и кад галамимо с говорнице, на једном од најстрашнијих места у тадашњој поробљеној Европи“, захвалан је председнику Републике Српске што Србија и РС заједно обележавају тешке догађаје из прошлости.

Он је рекао да су сви народи на Балкану дужни да се покају и постиде, а посебно су то дужни они „у чије име и за чију корист“ су почињени злочини у Јасеновцу и другим усташким логорима.

„Дужни су, јер већи злочин од државног не постоји, дужни су јер им је Јасеновац био мали, недовољно продуктиван и зато што су им јаме у које су нас бацали, биле плитке. Хтели су много више, да Срба у Хрватској и Босни једноставно више нема“, истакао је Вучић.

Он је казао да у Хрватској „и данас постоје они који желе да у њој нема Срба“ и њихових културних, верских и осталих обележја, додавши да Србија жели и мора са сарађује „с нормалном Хрватском“, у којој људе неће гледати по томе да ли су други и другачији.

„Можеш да заобиђеш Јасеновац и Доњу Градину, можеш да окренеш главу кад поред њих пролазиш, можеш и дан-данас да качиш табле са усташким поздравима на њима, али не можеш да побегнеш од баналности тог зла, од његове обичности и просечности, и ниси постао бољи зато што огромног броја Срба више нема“, казао је Вучић.

Он је поновио Србија никада и никоме више неће дозволити да „Бљесак“ и „Олују“, додавши да Србија и РС такође треба да се суоче са властитим грешкама, са злом у којем су чињени злочини у име Срба.

Бивас: Сјећање на страдале биће заувијек сачувано

Градоначелник израелског града Модина Хаим Бивас истакао је да постојање Израела, као и место Доња Градина са Спомен-подручјем логора смрти Јасеновац, обезбјеђују да ће сећање на страдале бити заувек сачувано.

„Попут Државе Израел, присуство Републике Српске, као стабилне и демократске земље, гаранција је да се таква злодела овде више неће поновити“, поручио је Бивас на комеморацији поводом Дана сећања на жртве усташког злочина-геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доња Градина.

Бивас је подсетио су прошле тачно 72 године од када су се огласила звона слободе широм слободног света и ноћна мора човечанства натопљена крвљу је окончана у Европи.

Он је истакао да је Холокауст, који се десио у Европи, догађај без преседана у људској историји.

„Шест милиона Јевреја и стотине хиљада Срба, мушкараца и жена, младих и старих, убијано је, мучено и живо спаљивано, без рационалног објашњења. То је геноцид чији обим и интензитет није био познат до тада у свету“, нагласио је Бивас.

Извор: РТРС-СРНА-ТАНЈУГ