Руски медији приказују мрачну слику Црне Горе

Како се бивши руски савезник приближава уласку у НАТО, тако су московски медији изненада одлучили да је Црна Гора земља разорена дезинтеграцијом, криминалом и корупцијом. 

руски медији о црне горе

Пошто је амерички Сенат подржао кандидатуру Црне Горе у НАТО-у, чиме изгледи за приступање ове државе Атлантском савезу постају никад извеснији, руске телевизијске станице и интернет медији почели су да стављају акценат на видљиво тешку унутрашњу ситуацију у Црној Гори.

Почетком априла, директор непрофитне организације Артур Рубин довео је руску телевизијску екипу Првог канала (Перви канал) на луксузно летовалиште Свети Стефан.

У близини је био паркиран џип, прекривен рупама од метака. У међувремену је ТВ екипа, како је Рубин рекао, охрабривала једног мештана да одговори на питања о земљи.

„Стајао сам поред и слушао“, рекао је Рубин за БИРН. „Морали су да понове исто питање више пута и да га сваки пут другачије формулишу, како би добили одговор који су желели“.

Исто тако, пошто је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио да Црна Гора уласком у НАТО „жртвује“ своје економске односе са Русијом, на руским државним телевизијама емитоване су репортаже чија је порука да Руси не треба да посећују ту земљу.

У прилогу о „Једном кораку Црне Горе од НАТО“, емитованом уочи ратификације уласка Црне Горе у ту војну алијансу у америчком Сенату, државни телевизијски канал Русија наводи да у Црној Гори данас „жестоко потискују противнике уласка у НАТО“ и да је то „већ утицало на инвестициону климу“.

„Руски бизнис напушта земљу, туризам назадује, а ослобођено место веома брзо заузима криминал. Губимо Црну Гору“, наводи се у прилогу ТВ Русија.

У репортажи се наводи да је Будва још недавно била „рај за руске инвеститоре, али да је политика црногорских власти према Русији почела да се мења, због чега је цела туристичка зона Црне Горе пала у тешку депресију“.

Због јачања криминала, чак ни сами Црногорци не саветују својим пријатељима да долазе. Чисте плаже овде су реткост. Повећање криминала и раст русофобије неће повећати жељу руских туриста да је посете“, наводи се у репортажи.

ТВ Звезда, гласило руског Министарства одбране, 25. марта је објавила репотажу „Криминал, минска поља и инфективне болести: Зашто Црна Гора постаје опасна за туристе“.

У њој се наводи да се Црна Гора сматрала „једном од најпривлачнијих земаља за туризам“, због невероватне лепоте, предивних плажа, добре климе, и развијене инфраструктуре, али да је „у последње време ситуација почела да се мења“.

„Тамо више није безбедно. То се види из новости – негде гађају споменике бомбама, хапсе Русе нејасно зашто, опозиција прети масовним протестима. А, Црна Гора, која се спрема да уђе у НАТО, обећала је Русима безбедан одмор после уласка у Алијансу“, навела је ТВ Звезда.

Та телевизија је, упозоравајући „на опасности које могу да очекују туристи“ при доласку у Црну Гору, и позивајући се на „упутства“ појединих руских портала, навела да „треба избегавати разговор са непознатим људима и да треба летовати само на местима где има полиције“.

„Посебно опасна територија је граница с Албанијом и у случају да путујете аутомобилом, избегавајте локално становништво и људе који код вас изазивају сумњу“, наводи ТВ у извештају, позивајући се на неименоване експерте.

У извештају се наводи да постоје и „природне опасности“, као што су обиље морских јежева, медуза и отровних змија и одрона камена на путевима. Поред тога, у извештају се упозорава да је вода „потпуно неквалитетна“ и да није за пиће и да туристи то не знају.

У знак протеста због ових репортажа, на Фејсбуку је основана група на руском језику „посетиосамцрнугору“, где чланови постављају своје фотографије Црне Горе и говоре о позитивним искуствима.

Према подацима Туристичке организације Русије саопштеним 21. марта претпродаја аранжмана за Хрватску и Црну Гору повећана је два до три пута у односу на прошлу годину.

У Црној Гори је, према различитим проценама, настањено између 10.000 и 30.000 Руса.

бијело поље