Нападнута православна црква у Прагу – ћирилицом „Алаху акбар“

Непозната особа је исписала графите на православној цркви Успења Пресвете Богородице у Прагу, рекао је протојереј Срђан Јаблановић.

црква у прагу
Фото: Thinkstock

Он је истакао да је црква у којој се налази крипта са посмртним остацима српских војника из Првог светског рата вандализована.

На цркви су ћирилицом исписани “Алаху акбар”, “Смрт вам је близу”, “Сатанисти” “Ваш бог Алах” и то је први инцидент те врсте у, како је рекао Јаблановић, тој релативно мирној земљи.

“Ово сад што се дешава, нама није јасно, да ли је то појединачан случај. За Праг је то невероватно, то је релативно миран град”, рекао је Јаблановић,  пошто је државна делегација Србије одала пошту и положила венац у тој цркви, у чијој крипти лежи 131 српски војник из Првог светског рата, као и спомен плоча краља Александра Карађорђевића.

црква у прагу
Суботње јутро је донело страх у „релативно мирној земљи“ Чешкој – непознати вандали су графитима исписали претеће поруке на православној цркви/Фото: Танјуг-Чедомир Петарић

Протојереј Срђан Јаблановић је рекао да је „у четвртак дошао неки човек у цркву,  када је он био у Терезину, нешто се клањао, запретио нашој жени која продаје свеће, рекао „Сви ћете ви горети у паклу“, а онда је дошла полиција и одвела га“. Међутим, према сазнањима протојереја Јаблановића, убрзо су га пустили, а црква је јутрос осванула вандализована.

Јаблановић каже да је тај човек био млађи, висок, имао је капуљачу и да је говорио одлично чешки и руски језик, те да је могуће да је муслиманске вероисповести.

црква у прагу
У цркви Успења Пресвете Богородице у Прагу налази се крипта са посмртним остацима српских војника из Првог светског рата, а ту је сахрањен и Франц Кафка/ Фото: Танјуг-Чедомир Петарић

“Ово је први инцидент те врсте у овој релативно мирној земљи. Али оваквим натписом… Нисам сигуран да је тај солиста, али видећемо. У Чешкој је занемарљив број муслимана, рекоше да може бити један од њих, али немам тачно информацију. У сваком случају, ми и даље служимо сваки дан, црква је отворена“, рекао је отац Јаблановић.

Иначе, црква Успења пресвете богородице у Прагу направљена је 1925, године, подигли су је руски емигранти који су избегли од Октобарске револуције и дошли у Праг.

црква у прагу
Фото: Танјуг – Чедомир Петарић

Значајан удео у подизању храма имали су Срби, пре свега краљ Александар Карађорђевић, који је и новчано помогао. Он је обилазио ову цркву кад год је долазио у Праг и поклонио јој највеће звоно које и данас звони, а у крипти цркве су кости 130 Срба из Првог светског рата.

Такође, у крипти цркве централно место заузима крст посвећен краљу Александру Карађорђевићу, у дну крста се чува део његове одеће- кошуље натопљене крвљу из атентата у Марсеју.

Интересантно је да су ту сахрањени и први чешки премијер Карл Крамарж, Франц Кафка..

Данас је ова црква центар окупљања православних људи у Чешкој, посебно у Прагу. Црква је отворена сваки дан, што је реткост у Чешкој, где се обично служи литургија недељом, а осталим данима су затворене цркве и нису отворене као код нас.

Недавно за Васкрс у њој је било 3.000-4.000 људи.

црква у прагу
Фото: Танјуг – Чедомир Петарић

 

Црква Успења пресвете богородице у Прагу била је под јурисдикцијом СПЦ до 1947. године.

Танјуг