Антић: Бошњаци се само брукају пред Американцима због Драже Михаиловића

Поводом иницијативе Фејсбук-групе „Босански Американци“ за рушење споменика команданту Југословенске војске у отаџбини генералу Драгољубу Михаиловићу у Либертивилу, др Чедомир Антић је истакао да је то бесмислен покушај и да ће се Бошњаци, као и обично, само обрукати.

Антић: Бошњаци
др Чедомир Антић

– Они ће то покренути. Ако би власт САД издала наредбу за рушење споменика, морали би да пониште оба одликовања која су дали Михаиловићу, и то из 1947. и 2005. године – рекао је Антић, председник „Напредног клуба“.

Он је оценио да Бошњаци имају озбиљан проблем у вези са својим идентитетом и да су за три генерације три пута променили идентитет, те да постоји агресивна потреба да тај идентитет докажу тако што нападају други народ.

– Ту није реч о бошњачком народу, него о једној групи есктремиста, која тамо делује – истакао је Антић.

Он је напоменуо да генерал Михаиловић није чинио злочине над муслиманима нити Хрватима, него да је био антифашиста и да је његова глава била до краја Другог светског рата уцењена и од Немачке и Италије и Независне Државе Хрватске (НДХ).

– Више се муслимана борило у редовима војске Драгољуба Михаиловића, односно његових команданата у БиХ, него Срба у редовима такозване Армије Република БиХ Алије Изетбеговића – истакао је Антић.

Показали се у рату

Он је подсетио да је генерал Михаиловић одликован највишим одликовањем САД, које се додељује страним шефовима држава и командатима армија и да је то одликовање потврђено 2005. године, када је уручено његовој ћерки Гордани.

– То је један глуп покушај. Мислим да ће се обрукати као што се обично обрукају – рекао је Антић, уз оцену да би Бошњацима боље било да у иностранству уче школе, него што не могу да се ослободе оног најгорег што неко може донети из свог завичаја.

О утицају Бошњака да се сруши споменик Михаиловићу, Антић је рекао да је њихов утицај показан у рату, када су имали подршку са свих страна, па опет ништа нису успели.

– Они су једини политички ентитет у историји 20. века којег су подржали и Иран, и Америка, и Немачка, и Русија, и Турска. И шта су урадили? Јесу ли задовољни? Данас се баве човеком који је стрељан 1946. године. Јесу ли задовољни, је ли то живот за који су се борили? – запитао је Антић.

Ни злочинац, ни фашиста

Антић: Бошњаци
Драгољуб Дража Михаиловић

Он је рекао да не може да процењује колико је, према америчким законима, ова бошњачка иницијатива спроводива, наводећи да Драгољуб Михаиловић није осуђен као ратни злочинац, нити као фашиста, него због борбе против комунистичке, односно такозване народноослободилачке војске и због издаје.

– Та пресуда једног суда тоталитарне државе је поништена. Нико у западном демократском свету није устао против тог поништења. Устала је само група у Србији неокомуниста, бивших партизана, а у региону људи који желе да се забораве злочини НДХ – рекао је он.

Антић је напоменуо да је истина да су поједини четнички команданти чинили злочине, али да су много веће злочине извршиле хрватско-муслиманске усташе над Србима, него што је ико извршио у ратовима 90-их година.

– Како то да параметри које примењују за ратове 90-их не примењују за Други светски рат и немају разумевање за то? – напоменуо је Антић.

Извор: Срна