Пацоли: КОСОВО ИМА ГЛАСОВЕ за УНЕСКО, о Интерполу у договору с Америком

Први заменик косовског премијера и министар иностраних послова Беџет Пацоли тврди да је Косово обезбедило довољно гласова за чланство у Унеску.

пацоли
Беџет Пацоли/Фото: Tages-Anzeiger

Он је додао да је претходно потребно да се донесу два закона који се односе на верску једнакост. По питању косовског чланства у Интерполу, Пацоли је рекао да ће Приштина извршити тактичко повлачење у договору са САД.

Пацоли, који је у делегацији Приштине на заседању Генералне скупштине УН, рекао је за Интерактив КТВ-а да је за неколико дана и низа састанака у САД осигурао нове гласове за чланство Косова у Унеску.

„Као што знате, Косово се мора пријавити за Унеско, иако прилично каснимо. Прошло је доста времена, а мало је урађено. Проучавао сам и стратегију и начин на који се одвија обезбеђивање гласова. Охрабрен сам и кажем да ћемо имати гласове за Унеско. Данас смо имали веома важан састанак са пријатељском државом која је признала Косово и, у разговору са њом, практично је Косову гарантовано између 15 и 20 гласова за Унеско „, рекао је Пацоли, пренела је Коха.нет.

Што се Интерпола тиче, Пацоли каже да Косово није довољно радило на том чланству, а проблем је и то што се Генерална скупштина те организације ове године одржава у Кини, која није признала косовску независност.

“Чланство у Интерполу захтева много рада и велико ангажовање. У тренутку када сам дошао, видео сам да се на томе радило, али не како треба. Веома сам скептичан и уопште нисам храбар да кажем да ће све ићи како треба у вези са тим , јер је домаћин овог самита поставио барикаде“, рекао је Пазоли.

Као пример је навео да косовским представницима, који треба да учествују на тој скупштини, још, како је рекао, нису послате визе.

„Велика је одговорност рећи да се повлачимо. Уверен сам да ће људи разумети, али морамо учинити тактичко повлачење у сарадњи са САД и да се припремимо за наредни самит следеће године, који ће бити одржан у Абу Дабију“, рекао је Пацоли уверен да ће Приштна до тада обезбедити довољан број гласова.

„Не дозволимо разочарање“, рекао је он у емисији Интерактив на КТВ.

Пацоли је рекао да је за неколико дана рада обезбедио 25 усмених потврда за подршку на наредној скупштини Интерпола, али смо још много далеко од потребног броја за улазак.

За чланство Косова у Интерполу потребно је да Приштина обезбеди 115 гласова подршке земаља чланица.

Зорана Миљевић: Амерички план под називом „Устав Косова“

Извор: Танјуг