ХАОС НА СКУПШТИНСКОМ ОДБОРУ ЗА КИМ Седница одржана иако није било кворума, радикал ГАЂАО Дрецуна ЗАСТАВОМ КОСОВА

Одбор Скупштине Србије за Косово и Метохију данас није имао кворум за рад, али је, ипак, уз присуство посланика опозиције одржана седница на којој је требало да се расправља о ситуацији на Косову после давања подршке Српске листе новоформираној влади у Приштини.

скупштина србијеНа седници нису били посланици владајуће већине осим председника Одбора Милована Дрецуна из Српске напредне странке, а нису дошли ни представници Српске листе, ни Канцеларије за Косово и Метохију.

Посланици опозиције због тога су негодовали наводећи да се на тај начин обесмишљава рад Одбора и разматрање теме од националног и виталног значаја и да је разлог за то што не постоје аргументи ни одговори на питање због чега се пристало на коалицију с ратним злочинцем Рамушом Харадинајем.

Опозиција је тражила заказивање нове седнице на исту тему и да се на њу позову сви, који су одлучивали о уласку Српске листе у владу Рамуша Харадинаја.

Радикал бацио заставу Косова на Дрецуна

Посланик Српске радикалне странке (СРС) Миљан Дамјановић бацио је на Дрецуна заставу Косова и рекао му да је однесе директору Канцеларије за Косово и Метохију Марку Ђурићу.

Дрецун му је због тога изрекао опомену после чега му је Дамјановић рекао да је лицемер због подршке, коју дају влади Харадинаја, а онда је „зарадио“ још једну опомену.

– Вама ће судити српски народ, ви водите издајничку политику – рекао је Дамјановић, а Дрецун је тражио да се застава баци.

Посланик Социјалдемократске странке Горан Богдановић казао је да је бесмислено одржавати седницу, када нико није дошао да одговори на питања шта је превагнуло да се формира коалиција с Харадинајем.

Коментаришући аргумент који је могао да се чује у медијима да нису могли да сарађују с онима који промовишу велику Албанију, Богдановић је рекао да је прочитао програм свих партија с Косова и да свака има у програму сарадњу с Албанијом.

Славиша Ристић из посланичке групе Нова Србија-Покрет за спас Србије оценио је да је одлука о коалицији с Харадинајем искључиво одлука председника Србије Александра Вучића и питао „како ће Срби бити безбедни са злочинцем“.

Посланици Двери тражили су да се тема Косова врати у оквире Савета безбедности УН, а Марија Јањушевић из те странке је честитала Дрецуну на храбрости да изађе пред посланике и погледа их у очи.

СПС: Нисмо бојкотовали седницу одбора за КиМ

Шеф посланичке групе СПС Ђорђе Милићевић каже да социјалисти нису бојкотовали седницу Одбора за КиМ, објашњавајући да се истовремено када је била та седница, у скупштинској сали утврђивао дневни ред.

– Није реч ни о каквом бојкоту. Имали смо утврђивање дневног реда, почело је редовно заседање. Мислим да је постојала могућност да се седница одложи за неки наредни дан – рекао је Милићевић.

Говорећи о ставу Српске листе да буде део власти на Косову, он је казао да СПС подржава одлуку оних који живе на простору КиМ и сматрају Србију својом државом, јер, како каже, они најбоље знају шта је њихов интерес.

– Моћи ће да утичу на оно што је важно, а то су животна питања. Ово је прилика да се спроводи програм Српске листе, ту пре свега мислим на ЗСО, на заштиту имовине и на безбедан повратак – рекао је Милићевић и поручио да нико из Београда нема право да из удобних фотеља спочитава Српској листи.

Казао је и да је однос Србије према Рамушу Харадинају непромењен.

Иначе, на седници Одбора за КиМ, нису били посланици власти, осим председавајућег Дрецуна (СНС).

Бета, Танјуг