Вучић: То дивно псетанце… (ВИДЕО)

„Људи не морају да брину, то дивно псетанце је у одличном стању и било је веома весело. Приказали су како је могуће да животиња користи воду као ваздух, после неколико тренутака панике, без икаквих проблема пас у томе опстаје“, рекао је српски председник Александар Вучић.

вучић псетанце
Фото: © YT/CdM редакција

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је импресиониран оним што је видео на руском Институту за перспективне технологије у Москви, укључујући експеримент са псом зароњеним у специјалну течност без азота, за чију „судбину“ су га новинари питали.

„Пас, кога су руски научници заронили у неку чудну посуду, не само да је преживео, него је био добре воље, што ме је изненадило“, изјавио је председник Александар Вучић, упитан за коментар догађаја приликом посете руском Институту за перспективне технологије у Москви.

Реч је о експерименту током којег су руски научници пред српским председником заронили пса јазавичара у резервоар испуњен течношћу која не садржи азот.

Ради се о течности која би требало да елиминише услове за настанак кесонске (декомпресионе) болести при, на пример, спасавању морнара из потонулих подморница.

Председник Вучић је објаснио новинарима да су му на Институту за перспективне технологије показали неке невероватне ствари, укључујући експеримент са псом зароњеним у поменуту течност.

„Тако да, никаквих проблема ту није било. Реч је о дивној животињи, било ми га је жао, помислио сам да ће стварно да га удаве у тој чудној посуди, али то је њихов институт“, рекао је Вучић новинарима.

Пас не само да је преживео, истиче председник, него је био добре воље, што га је, како је рекао, изненадило, тако да — никаквих проблема ту није било, рекао је Вучић.

„Људи не морају да брину, то дивно псетанце је у одличном стању и био је веома весео. Приказали су како је могуће да животиња користи воду као ваздух, после неколико тренутака панике, без икаквих проблема пас у томе опстаје“, рекао је Вучић.

Течност, у коју је пас био зароњен, поред тога што би требало да елиминише услове за настанак кесонске (декомпресионе) болест, могла би да се користи и код превремено рођене деце, као и код људи чији су дисајни органи повређени у пожару.

Вучић је напоменуо да је у Русији видео још неке „невероватне ствари“, као што је цвеће које може да расте без земље.

„Невероватно је и како цвеће може да расте без земље, чуди ме да вам то није привукло пажњу. Без ичега. Нисам био у стању да разумем како га хране, објашњавали су ми 10 минута и даље нисам разумео“, каже председник.

Такође, како је рекао, руски научници су и прикачили на неке електроде пацова, хрчка и у стању су да, по њиховом ваздуху, виде колико су болесни, да ли могу да развију рак плућа или не.

„Много су напреднији него ми, раде у науци готово невероватне ствари, раде све могуће технологије, које ћемо ми вероватно да радимо за 20-30 година. Тако да, много тога смо имали прилике да видимо у Москви, што је другачије од уобичајених ствари и захвалан сам нашим домаћинима што су нам то показали“, рекао је председник Србије.

То, према његовим речима, показује зашто су руски инжењери и научници, без обзира на економску снагу, у стању да иду испред и многих других који су економски снажнији.

Спутњик.рс

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.