Таман смо били ЗА ДОЧЕК СПРЕМНИ, а градоначелник Пуле забранио Бору Дрљачу

Српска нова година требало је 13. јануара да буде прослављена и у Пули у Хрватској, а госте је требало да забавља српски певач народне музике Бора Дрљача. Међутим, ствари су се промениле, тако да Дрљача неће наступити у овом приморском месту у Истри, а ево и зашто.

– Тај лик Дрљача неће наступити за дочек православне Нове године. Точка – написао је пулски градоначелник Борис Милетић на свом Фејсбук профилу.

Још занимљивије је што је концерт требало да буде одржан у Дому хрватских бранитеља у Пули, преносе хрватски медији. Како наводе, организатор дочека је заједница Срба у Истри, а покровитељи Град Пула, Истарска жупанија и Српско народно веће (СНВ) из Загреба, док су медијски покровитељи „Глас Истре“, Радио Пула и „Новатв“.

Осим Дрљаче, госте је требало да забавља и Снежана и оркестар Ивана Новаковића, а по цени од 240 куна (око 32 евра), осим забаве, у аранжман је била укључена и вечера.

Реакције хрватске јавности, а нарочито ратних ветерана су се очекивале јер је Дрљача, преноси Макспортал, „активни заговорник четништва и величања непријатељске војске у време агресије на Хрватску“. Такође, пише и да је он аутор песме „Капетан Драган“, „Не дам Крајине“, „Са Мањаче кренули су Вуци“, као и да је осим капетана Драгана славио „и друге ратне злочинце као што је Радован Караџић, четнички војвода поп Момчило Ђујић“, и да је „посебно увредљиве песме певао о муслиманима“.

Међутим, већ данас се Град Пула оградио од Дрљачиног наступа.

Како наводи пулски портал, иако је организатор најављене манифестације независна организација, односно Заједница Срба у Истри, и што простор Дома хрватских бранитеља није у ингеренцији Града Пуле већ Министарства обране Републике Хрватске, пулски градоначелник Борис Милетић контактирао је председника Заједнице Срба у Истри Миомира Јеремића који је одустао од Дрљачиног наступа.

Наводи се и да је Пула позната као град либералних вредности и мултикултуралности, и да се ограђује од „сваке врсте националне искључивости и верске нетрпељивости која уноси раздор и немир међу становништво“.

– У складу са тиме, не подржава ни гостовање извођача Боре Дрљача који у својим песмама и изјавама износи ставове непримјерене европским вредностима толеранције и међусобног поштовања, и уважавања страдања цивила и бранитеља у Домовинском рату – наводи портал пула.хр.

Забранио и Томпсона

Иначе, 2008. године Милетић је забранио и концерт контроверзног хрватског певача Марка Перковића Томпсона у пулској Арени.

Милетић је тада изјавио да против Томпсона нема ништа, али да не може да подржи “усташку иконографију која се појављује на његовим концертима“.

Блиц

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.