Таман смо били ЗА ДОЧЕК СПРЕМНИ, а градоначелник Пуле забранио Бору Дрљачу

Српска нова година требало је 13. јануара да буде прослављена и у Пули у Хрватској, а госте је требало да забавља српски певач народне музике Бора Дрљача. Међутим, ствари су се промениле, тако да Дрљача неће наступити у овом приморском месту у Истри, а ево и зашто.

– Тај лик Дрљача неће наступити за дочек православне Нове године. Точка – написао је пулски градоначелник Борис Милетић на свом Фејсбук профилу.

Још занимљивије је што је концерт требало да буде одржан у Дому хрватских бранитеља у Пули, преносе хрватски медији. Како наводе, организатор дочека је заједница Срба у Истри, а покровитељи Град Пула, Истарска жупанија и Српско народно веће (СНВ) из Загреба, док су медијски покровитељи „Глас Истре“, Радио Пула и „Новатв“.

Осим Дрљаче, госте је требало да забавља и Снежана и оркестар Ивана Новаковића, а по цени од 240 куна (око 32 евра), осим забаве, у аранжман је била укључена и вечера.

Реакције хрватске јавности, а нарочито ратних ветерана су се очекивале јер је Дрљача, преноси Макспортал, „активни заговорник четништва и величања непријатељске војске у време агресије на Хрватску“. Такође, пише и да је он аутор песме „Капетан Драган“, „Не дам Крајине“, „Са Мањаче кренули су Вуци“, као и да је осим капетана Драгана славио „и друге ратне злочинце као што је Радован Караџић, четнички војвода поп Момчило Ђујић“, и да је „посебно увредљиве песме певао о муслиманима“.

Међутим, већ данас се Град Пула оградио од Дрљачиног наступа.

Како наводи пулски портал, иако је организатор најављене манифестације независна организација, односно Заједница Срба у Истри, и што простор Дома хрватских бранитеља није у ингеренцији Града Пуле већ Министарства обране Републике Хрватске, пулски градоначелник Борис Милетић контактирао је председника Заједнице Срба у Истри Миомира Јеремића који је одустао од Дрљачиног наступа.

Наводи се и да је Пула позната као град либералних вредности и мултикултуралности, и да се ограђује од „сваке врсте националне искључивости и верске нетрпељивости која уноси раздор и немир међу становништво“.

– У складу са тиме, не подржава ни гостовање извођача Боре Дрљача који у својим песмама и изјавама износи ставове непримјерене европским вредностима толеранције и међусобног поштовања, и уважавања страдања цивила и бранитеља у Домовинском рату – наводи портал пула.хр.

Забранио и Томпсона

Иначе, 2008. године Милетић је забранио и концерт контроверзног хрватског певача Марка Перковића Томпсона у пулској Арени.

Милетић је тада изјавио да против Томпсона нема ништа, али да не може да подржи “усташку иконографију која се појављује на његовим концертима“.

Блиц