НАСЕР ОРИЋ СТОЈИ ИЗА КАМПА У КОМ ВЕХАБИЈЕ ТРЕНИРАЈУ ДЕЧАКЕ! Снимци са исламистичким порукама шокирали регион! (ВИДЕО)

Снимци малолетника, који у БиХ уз предаваче симулирају војну обуку, шокирале су регион, а посебно то што је у Управном одбору „Аскер академије“ Насер Орић.

насер орић
Фото: Youtube printscreen, Бета

Иза удружења „Аскер“, које је у жижу јавности дошло због обуке дечака вештинама налик војничким, стоје Насер Орић и Берин Балијагић.

Према наводима, удружење „Аскер“ регистровано је у Сарајеву крајем 2015. године. Међутим, истоимено удружење регистровано је као Удружење борилачких вештина „Аскер академија“ 22. октобра 2014. године у општини Ново Сарајево.

У регистру удружења које води надлежно министарство Кантона Сарајево за „Аскер академију“ уписани су Берин Белијагић као председник Скупштине, Насер Орић као председник Управног одбора и Армин Балтић као генерални секретар клуба, наводе сарајевски медији, додајући да је Балијагић дугогодишњи Орићев познаник.

На Интернету се појавио видео снимак на којем удружење за развој позитивних и физичких особина „Аскер“ обучава дечаке у кампу у Федерацији БиХ, а као предавачи се појављују људи чији изглед и одећа су карактеристични за припаднике салафијског покрета.

На снимку се види како вехабије дају дечацима поуке из ислама, а на отвореном простору им држе вежбе идентичне војничким. Такође дечаке питају „Ко смо ми“, а они одговарају „аскери“ што на турском значи војници.

Орић је био ратни командант бошњачких снага у Сребреници, а недавно је пред судом БиХ првостепено ослобођен оптужби за ратне злочине над Србима.

Балијагић је рекао да његова академија нема везе са удружењем „Аскер“ и да нема никаквих активности.

Мектић: Позабавићемо се тиме

Министар безбедности БиХ, Драган Мектић нема информације да се “Аскер” бави војном обуком.

„Нисам гледао ни тај Јутјуб, немам неких информација у овом моменту, али ја сам добио јутрос и вашу поруку, коју сам прочитао. Не могу неке посебне коментаре да дам“, рекао је Драган Мектић и додао да је злоупотреба деце у било које нелегалне сврхе строго забрањена и да мора бити адекватно санкционисана.

Декан Факултета безбедности: Посебно забрињавајући верски моменат

Декан Факултета безбедносних наука из Бањалуке сматра да ствар не треба олако да се схвати.

„Оно што је посебно забрињавајуће јесте тај верски моменат, што упућује на једну брошуру коју је издала исламска држава, за обуку у камповима“, рекао је Предраг Ћеранић, декан Факултета безбедносних наука Бањалука.

„Када је у питању нешто што се тиче Републике Српске, онда се ту од неке маргиналне и небитне ствари прави параформација, а код ситуације где заиста морамо да се забринемо оним што видимо да се дешава у вехабијским енклавама, Мектић је увек затечен, изненађен, тражи време. Дакле, врло неозбиљно са његове стране“, истиче Ћеранић.

насер орић
Фото: Printscreen

Новић: Обавештајне службе да реагују

„Ако се жели у земљи сачувати јединство, достојанство, онда службе, пре свега Обавештајна служба која прикупља податке и друге агенције, а има их безброј, би морали хитно у року од 24 или 48 часова то да провере, јер то су лако проверљиве ствари“, истиче Средоје Новић, делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

Курир/ Танјуг/ РТРС