Полубрат севернокорејског лидера убијен нервним гасом

Дисидент Ким Џонг Нам, полубрат севернокорејског лидера Ким Џонг Уна, убијен је забрањеним нервним гасом „VX“, показале су токсиколошке анализе.

ким џонг нам

Трагови гаса „VX“ којег су Уједињене нације класификовале као оружје за масовно уништење, пронађени су на лицу Ким Џонг Нама, саопштио је директор малезијске полиције Калид Абу Бакар. Он је додао да су се жене, које су на аеродрому покушале да обришу лице полубрата севернокорејског лидера, тешко разболеле јер су дошле у додир са отровном супстанцом.

Ова вест отвара многа питања о безбедности у згради аеродрома коју власти у Малезији нису деконтаминирале чак 11 дана, наводи АП.

Ким Џонг Нам, старији полубрат Ким Џонг Уна, преминуо је прошле недеље на аеродрому у малезијској престоници Куала Лумпуру, а Би-Би-Си преноси да постоји сумња да иза овог напада стоји управо севернокорејски лидер. Полиција у Куала Лумпуру до сада је ухапсила четири особе због сумње да су умешане у убиство.

Малезијске власти одбиле су да предају његово тело Северној Кореји и спровеле су две обдукције тврдећи да су први резултати били нејасни. Они тврде да само поштују правне процедуре, док их Пјонгјанг оптужује да је истрага политички обојена.

Хронограф