ДОКАЗАО ДА НИСУ ИЛИРИ: Албанци прете смрћу историчару из Ријеке због ставова о њиховом пореклу

Горан Шарић, теолог и историчар из Ријеке добија претње од Албанаца јер тврди да они нису илирског порекла.

горан шарић
Фото: Фејсбук

Горан Шарић, теолог и историчар из Ријеке добија претње од Албанаца јер тврди да они нису илирског порекла.

– Прете ми Албанци смрћу јер сам научно доказао да нису Илири. Траже да то више не износим јавно или ће ме убити. И сад бих требао ићи против своје савести да не попијем метак. Кад не бих говорио оно у што верујем, не бих ни живео. Смрт је боља од срамоте. Смрт дође и прође. Срамота остаје – написао је Шарић на свом фејсбук налогу.

Овај историчар одржао је више трибина на којима је изнео тезу да је Балкан место на којем је настала најстарија цивилизација и да се словенско становништво није доселило на ове просторе. Он тврди да су Словени потомци народа које данас називамо Илирима и да Албанци са њима немају никакве везе.

– Рећи ћу у следећој емисији да ипак јесу Илири. Као у оном вицу: Мама, је л`имам велику главу? Немаш сине, само отиђи до подрума и донеси 30 килограма кромпира у капи – нашалио се Шарић у фејсбук статусу, поводом претњи које је добио.

Горан Шарић
Фото: Спутњик, Илья Питалев

Илирска теорија o пореклу Албанаца

Албанци себе сматрају наследницима Илира, древних становника Балкана. Ову теорију подржава већина албанских научника, као и одређен број страних научника, укључујући и српске научнике попут Цвијића. Други научници оспоравају илирско порекло Албанаца. Међутим, сама расправа о пореклу Албанаца често излази изван оквира науке, прелазећи у домен политике.

Албанци се први пут помињу у византијским историјским изворима у 11. веку, када су већ у потпуности примили хришћанство. Пре тога Птолемеј помиње град Албанополис на територији данашње Крује, у чијој околини живи племе Албани. Међутим, иако постоји континуитет албанског етнонима, не постоје поуздани докази о етничком континуитету.

Друштво албанских историчара „Али Хадри“, познато по заступању тезе да су Албанци наследници Илира на Балкану, предано сарађује са непризнатом Македонском православном црквом, у којој службе обављају македонски свештеници који сматрају да су асимиловани Албанци православне вероисповести.

Новости/Википедија/Хронограф

1 коментар

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.