ЦЕО РАЗРЕД ЖРТВА ЈЕДНОГ ДЕЧАКА – Он их шутира, шамара, удара им главу о зид, дави, вуче по поду, боде их оловком…

Вучје – Родитељи ђака основне школе у Вучју два дана не шаљу децу на наставу. Ученик у инклузији шутира, шамара, другарима отима ужину… Ђак већ две године малтретира вршњаке.

вучје
О.Ш. „Бора Станковић“

Родитељи ученика трећег разреда основне школе „Бора Станковић“ у Вучју већ два дана не шаљу своју децу на наставу, јер не виде други начин да скрену пажњу на то да су малишани жртве вршњачког насиља које траје скоро две године. Они тврде да 25 ученика тог, али и осталих разреда, свакодневно малтретира и физички злоставља друг из одељења и да томе нико не стаје на пут. У школи кажу да чине све што је у њиховој моћи како би проблем био решен.

Школа сарађује са надлежним институцијама, од Школске управе до Центра за социјални рад. Та комуникација траје дужи период и надамо се да ћемо ускоро стићи до решења. Очекујемо да ће деца данас доћи у школу. Ситуација је комплексна, али се трудимо да пронађемо модел којим ће сви бити задовољни – казала је директорка школе Надица Филиповић.

Она је потврдила да је дечак на чије се понашање родитељи жале у процесу инклузије, али није желела да говори о детаљима. Описујући многобројне инциденте, родитељи наводе да њихова деца плачући одбијају да иду у школу, јер страхују од овог дечака. Он их шутира, шамара, удара им главу о зид, дави, вуче по поду, боде их оловком, уништава им школски прибор, отима ужину…

– Прошле недеље је девојчици поцепао дуксерицу, па су је родитељи преместили у другу школу, а изгледа да ни ми нећемо имати избора, ако коначно неко нешто не предузме – закључују родитељи и истичу да је дводневни прекид наставе био упозорење да насиље у школи више нико неће да трпи.

Персонални асистент

Родитељи истичу да је дечак интелигентан, али не могу да објасне због чега је склон насиљу. Они истичу да су стручњаци оценили да му је потребна појачана пажња како би пратио наставу.

– И том детету, као и нашој деци, треба помоћи. Предложили смо да школа за њега затражи личног пратиоца, јер је учитељици тешко да води бригу о њему, а да се посвети и осталој деци – каже један од родитеља.

И. Митић, Новости

3 Коментари

  1. Kakvi idioti ! U moje vreme, skupili bismo se, i nalupali takvo dete kao vola u kupusu. NIkad mu više ne bi palo na pamet da dirne bilo koga. Šta je ovo danas ?

  2. Ta inkluzija je potpuno besmislena iz više razloga. Ovo je primer ekstremnog problema, ali na žalost nije jedini. Upinjući se da potpuno unište školstvo, naši vlastrodršci su uveli ovaj vid zlostavljanja dece. Niti se bolesna deca osećaju prijatno (jer ne mogu da sustignu vršnjake i često su predmet podsmeha i maltretiranja), niti je ostalog deci prijatno. Nastavnici više vremena posvećuju smirujući ili objašnjavajući inkluzivnoj deci nego što se posvećuju većini…Dodatno, nastavnici nisu ni obučeni kako da rade sa takvom decom.

Comments are closed.