ПРОМОЦИЈА другог издања књиге „Први модерни градоначелник Београда – МОНОГРАФИЈА О ВЛАДИ ИЛИЋУ“

Имамо част и задовољство да Вас позовемо на промоцију другог издања књиге „Први модерни градоначелник Београда – монографија о Влади Илићу“ која ће бити одржана у петак 27. априла 2018. године, у 19 часова, у свечаној сали Матице исељеника и Срба у региону (Нушићева 4, 1. спрат) у Београду.

промоција другог издања

 

Поред аутора Саше З. Станковића, на представљању новог издања монографије ће говорити и рецензент књиге, историчар др Предраг Марковић, научни саветник на Институту за савремену историјузатим докторант историје Немања Девић, као и модератор, књижевница Гордана Влајић.

После распродатог првог тиража, услед изузетног интересовања за ову књигу и ван граница наше земље и после више од стотину текстова на друштвеним мрежама о Влади и Олги Илић, од којих су неки преведени на енглески језик, пред нама је њено друго допуњено издање.

О томе колико је интересовање за ово дело најбоље говори чињеница да је између његовог првог и другог издања протекло само годину дана. То је посебно занимљиво ако се има у виду да иза књиге не стоји ниједна велика издавачка кућа, ни дистрибутер.

Сада се може говорити о хиљадама читалаца монографије и стотинама хиљада оних који су сазнали нешто ново о Илићу. Управо је то у свом предговору истакао рецензент др Предраг Марковић: „Много сам научио читајући рукопис ове књиге. Жеља ми је да што шири круг читалаца доживи исто ово искуство. Зато свесрдно препоручујем рукопис „Први модерни градоначелник Београда – Влада Илић“ за штампу.

Сви већи дневни листови писали су барем по један чланак, а двадесетак телевизија снимило је прилоге. Посебно је изненађење да су се медији из Босне, Црне Горе и Хрватске бавили животом Владе и Олге Илић.

– Највећа вредност књиге “Први модерни градоначелник Београда” је што осветљава лик и дело Владе Илића, градоначелника Београда о коме се недовољно зна. На неки начин разбијају се комунистички стереотипи да је све било лоше у међуратном Београду, Србији и Југославији.

Темељи модерног Београда постављени су за време Илића: довршена је интеграција Земуна са Београдом, изграђен Панчевачки мост, отворен Београдски сајам као симбол привредног узлета престонице, започето насипање земљишта за Нови Београд, изграђен Зоо-врт, отворено десетак здравствних установа, двадесетак школа… –  рекао је аутор Саша З. Станковић.

влада илић
Аутор монографије Саша З. Станковић поред споменика градоначелнику Влади Илићу/ Фото: Фејсбук

Највећа новина другог издања је Илићева антиратна активност, од тренутка повлачења са места градоначелника до почетка Другог светског рата у Југославији. Прво издање финансирала је Општина Власотинце, а друго Власотинчани у Београду, чиме се обележава 90 година удружења које је основао Илић. Преговори са београдским издавачем су у завршној фази и треба очекивати треће издање уз подршку београдских институција.

По ономе што је учинио за престоницу, историчари пореде Владу Илића са Бранком Пешићем. Београд тек треба да се одужи Илићу за све што је урадио.

 

Добро дошли.

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.