Рекорд српског сликарства: Слика Паје Јовановића продата за више од ПОЛА МИЛИОНА ЕВРА (ФОТО)

На аукцији уметника оријенталиста одржаној у „Содебију“ (Sotheby’s) у Лондону, слика „Два башибозука испред капије“ Паје Јовановића продата је за три пута већу суму од предвиђене, чиме је оборен рекорд за вредност једне Јовановићеве слике.

слика паје јовановића
Паја Јовановић „Два башибозука пред капијом“/Фото: Profimedia

Слика Паје Јовановића „Два башибозука пред капијом“ продата је у Сотбију за више од пола милиона евра.

Како је објављено на сајту те чувене аукцијске куће, лот број 15 продат је за 465.000 фунти или око 530.000 евра, и тако је вишеструко оборен рекорд који је до сада држао Јовановићев „Укротитељ змија“, који је пре скоро две деценије купљен у њујоршком Кристију за више од 168.000 евра.

Почетна цена „Два башибозука пред капијом“, дела насталог између 1887. и 1888. године, невеликог формата (43 пута 50 центиметара), рађеног техником уља на дрвету, на аукцији за дела оријенталиста била је између 100.000 и 150.000 фунти, односно 113.000 и 170.000 евра.

Најскупље уметничко дело на свету: Слика чувеног уметника продата за 450 милиона долара

„Слика је и пре аукције била позната у литератури, тако да и то може објаснити интересовање за њу, каже виши кустос Народног музеја и аутор системског каталога посвећеног великом сликару, Петар Петровић, који је и сам био изненађен постигнутим рекордом.

По цени, овај рад, на коме се види велико Јовановићево сликарско умеће, премашио је „Укротитеља змија“, дело које је знатно садржајније.

слика паје јовановића
Фото: sothebys.com

Овако висок износ резултат је све веће потражње дела оријенталиста међу светским колекционарима.

Када се говори о званичној продаји, на аукцијама где се купцима обрачунава и аукцијска провизија и порез, „Два башибозука пред капијом“ су сигурно најскупље продато дело једног српског ликовног ствараоца.

На истој аукцији оријенталиста у Сотбију понуђено је на продају 61 уметничко дело, а вредност свих продатих слика је била 5.175.750 фунти.

Само једно дело постигло је већу цену од Јовановићевих „Башибозука“ – слика „Рабат (Црвена капија)“ Едвина Лорда Викса која је купљена за 573.000 фунти.

Nacional Geografic Србија