Веселинов: Референдум о независности Војводине би успео – Ко год је хтео под србијанску шајкачу – нај*** је“

Професор Факултета политичких наука у Београду и бивши политичар Драган Веселинов оценио је да би грађани Војводине ове године изгласали независност те покрајине, да су покрајинске власти у претходних 15 година радиле на припреми референдума о независности.

веселинов
Фото: ФПН

„Референдум о независности Војводине би успео да су га претходне власти за 15 година, колико су владали, брижљиво припремале. А нису“, рекао је Веселинов на скупу „Војводина и Србија – 100 година после (1918 – 2018)“ који је у Новом Саду организовао Војвођански клуб.

Према његовим речима, ко год је хтео да се уједини са Србијом, није прошао добро.

„Ко год је хтео под србијанску шајкачу, да извинете, народски речено – нај*** је“, казао је Веселинов и поручио председнику Републике Српске Милораду Додику да ће исто тако проћи у својим настојањима за уједињењем са Србијом.

Он је казао да је Војводина „вољом версајских сила“ после Првог светског рата припојена Србији, а не некаквим изјашњавањем грађана Војводине.

„Наша позиција је много, много гора од оне коју су имали Словенија и Хрватска када су одлучиле да изађу из Југославије. Они су политичке нације али имају и засебно етничко порекло. Ми јесмо политичка нација али немамо засебно етничко порекло“, рекао је Веселинов.

Он је оценио да је потребно на страну оних који се боре за Војводину придобити и оне који су у њу дошли после ратова 90-их, јер су како је рекао, староседеоци у Војводини половина становништва.

„Ми морамо радити на томе да нас људи који су дошли не доживљавају као непријатеље, да немају страх од тога да ће аутономна Војводина, да ће република Војводина угрозити њихову безбедност. Они се увек ослањају на Београд, а управо их је Београд иселио са њихових огњишта“, казао је Веселинов.

Подсетио је и да војвода Стеван Шупљикац и патријарх Јосиф Рајачић, који су били на челу српског војводства које је установљено 1848. у Сремским Карловцима и трајало до 1860. године, такође нису били рођени у Војводини.

Учесници скупа „Војводина и Србија – 100 година после (1918 – 2018)“ упутили су данас апел свим војвођанским политичким и друштвеним снагама да се удруже у заједничкој борби за достојанствен и равноправан положај Војводине у Србији.

„Окупите се око идеје, а не око лидера! Београд ће саслушати Војводину само онда и тек онда када њен глас буде снажан и јединствен“, наводи се у закључцима са скупа на коме су поред Веселинова говорили и историчар Миливој Бешлин, новинар Димитрије Боаров, некадашњи високи функционер у СФРЈ Живан Берисављевић, политиколог Борис Варга, председница Војвођанског клуба Бранислава Костић и други.

Н1

3 Коментари

  1. И ја никада ниасам разумео да неко може бити Србин и радити простив своје државе Србије и никада ни нећу то разумети. Слажем се са вама Стеване у потпуности и ја сам за укидање аутонимије Војовдини.

Comments are closed.