САД СЕ ПОВУКЛЕ из Савета УН за људска права јер он има „хроничне ПРЕДРАСУДЕ ПРОТИВ ИЗРАЕЛА“.

Америчка амбасадорка при УН Ники Хејли саопштила је да се САД повлаче из Савета Уједињених нација за људска права додајући да је то „организација која није вредна свог имена“.

савет за људска права УН
Фото: Printscreen

Објављујући повлачење у обраћању у Стејт департменту, заједно са државним секретаром Мајклом Помпеом, Ники Хејли је рекла да се Вашингтон одлучио на тај корак пошто друге земље „нису имале храбрости“ да се прикључе америчкој борби како би се реформисало то, како је навела, „лицемерно тело које служи само себи“.

„Чинећи овај корак, желим да буде кристално јасно да то не значи повлачење из нашег ангажовања у вези са људским правима“, додала је Хејлијева, преноси Ројтерс.

Америчка амбасадорка је подсетила да је пре годину дана јасно ставила до знања да ће САД остати у Савету УН само „уколико се спроведу суштинске реформе“.

Према њеним речима, јасно је да су ти позиви на промене остали без одговора, преноси АП.

Уз то, Хејлијева је оштро критиковала чланство у Савету земаља као што су Кина, Куба, Венецуела и ДР Конго, које су, како је навела, и саме оптужене за кршења људских права.

Критиковала је, такође, Русију, Кину, Кубу и Египат јер, како је навела, осујећују напоре САД да реформишу Савет.

Критике је упутила и земљама које, како је рекла, деле америчке вредности и охрабривале су Вашингтон да остане у Савету, али „нису биле спремне да озбиљно оспоре статус кво“.

Хејлијева је, такође, рекла да Савет УН за људска права има „хроничне предрасуде против Израела“.

Ипак, напоменула је да би се „САД радо поново придружиле Савету“ уколико то тело спроведе реформе.

Иначе, Ники Хејли је прошле године већ запретила повлачењем, наводећи као разлог дугогодишње америчке притужбе да је 47-члани Савет пристрасан на штету Израела.

До најављене објаве о повлачењу САД долази само дан након што је шеф УН за људска права Зеид Раад ел Хусеин осудио Трампову администрацију због раздвајања мигрантске деце од родитеља на граници са САД, примећује америчка агенција.

У међувремену, 12 хуманитарних и група за заштиту људских права писале су Помпеу како би га упозориле да ће повлачење САД из Савета УН за људска права „само погоршати слабост Савета“.

Танјуг