ФИФА покренула поступке против Албанаца, ФСС и Крстајића

ФИФА је објавила да је покренула поступке против репрезентативаца Швајцарске Гранита Џаке и Ђердана Шаћирија, као и селектора Србије Младена Крстајића.

ФИФА
Фото: ЕПА, Laurent Gillieron

У саопштењу ФИФА се наводи да је случај покренут пред Дисциплинском комисијом због начина прославе голова двојице фудбалера у утакмици против Србије.

“Дисциплинска комисија је отворила поступке против швајцарских фудбалера Гранита Џаке и Ђердана Шаћирија, што је учињено због узнемиравања навијача и показивања политичких и увредљивих порука навијачима Србије. Отворен је и дисциплински поступак против ФСС, због увредљивих и политичких порука навијача. Такође, прелиминарна истрага је покренута и против селектора Србије због изјава после утакмице између Швајцарске и Србије”, наводи се.

Швајцарски медији наводе да је Фудбалска асоцијација Швајцарске најавила да ФИФА неће учинити ништа, наводећи да је ”све било спонтано, нормално и без проблема”.

Уз Шаћирија и Џаку, симбол албанског двоглавог орла је показао и капитен репрезентације Швајцарске Стефан Лихштајнер, али, бар за сада, он није део истраге Дисциплинске комисије ФИФА.

“Били смо под великим притиском, ово није лака утакмица за нас. Имамо много Албанаца у тиму, а постоји велика историја сукоба Србије и Албаније. Ово је, са менталног аспекта, била веома тешка утакмица за њих“, тим речима је капитен бранио потезе својих саиграча.

Подсетимо, потпредседник ФСС Саво Милошевић и генерални секретар Савеза Јован Шурбатовић су раније потврдили да ће уложити жалбу ФИФА због тенденциозног суђења немачког судије Феликса Бриха, али и провокација албанских фудбалера и навијача на мечу са Швајцарском у Калињинграду.

Србија је изгубила од Швајцарске 2:1 после преокрета, а меч је обележио детаљ из 66. минута када је Немац Брих свирао Александру Митровићу фаул у нападу, иако су га у том тренутку истовремено држала двојица противничких играча у свом казненом простору.

фифа
Фото: Getty Images

„Све је јасно, већ смо обавили доста разговора, званично смо упутили жалбу и протест ФИФА на суђење. Не очекујем неке спектакуларне одлуке, али ми имамо још једну утакмицу и нећемо се тако лако одрећи осмине финала. Нека је Бразил сто пута, али играо је против Швајцарске и Костарике и није нешто био доминантан у односу на њих више од нас. И против њих се може играти. Али ако ћемо поново да причамо о овим стварима и против Бразила онда је бесмислено“, рекао је Милошевић.

Бета