Напредњаци РЕКОНСТРУИСАЛИ староримски АРХЕОЛОШКИ ЛОКАЛИТЕТ – Направили још лепши и СТАРИЈИ

Сремска Митровица – Реконструкција Житног трга – држава поносна, археолози кивни. Челници Сремске Митровице и министар културе поносни су на реконструкцију Житног трга на којем се налазе ископине из времена када је тај град био престоница Римског царства, док археолози поручују да су ископине античког Сирмијума тим потезом девастиране.

житни трг
Реконструисани Житни трг/Фото: Printscreen

Остаци староримског Сирмијума на Житном тргу у Сремској Митровици преживели су готово два миленијума. Све до петка. Двадесет први век донео им је модернизацију – бехатон и трибине прекрили су део налазишта, а нови слој малтера и цигала прекрио је античко камење.

Промена која се министру културе Владану Вукосављевићу допала на први поглед.

“Идеално место, идеално. Нисмо џабе дали паре. Јако је лепо. И какви се програми овде одржавају”, упитао је министар градоначелника Сремске Митровице Владимира Санадера.

Први човек града објаснио је министру да су желели да на Житном тргу направе летњу позорницу. “Наш фестивал ‘Срем фолк фест’, који је међународни фолклорни фестивал, је сваке године овде на тргу”, подсетио је Санадер.

житни трг
Оригинални изглед Житног трга/Фото: Printscreen

У локалном Заводу за заштиту споменика културе, одговорном за реконструкцију ископина, кажу да су овај локалитет спасили од природног урушавања. Спасавање је последњи израз којим би други део струке описао цео посао.

Археолози из различитих институција у чијој је Сирмијум надлежности још увек нису добили одобрење да званично кажу шта мисле о овом пројекту. Незванично, сви са којима смо разговарали, сложни су у оцени да је ово налазиште уништено.

Кажу да су остаци старих зидина изгубили своју форму наношењем нових материјала, бедем који је био симбол Житног трга више се не назире, а главни сирмијумски канализациони одвод прекривен је стаклом које се упарило, па се ни не види.

Министар културе поручује – то је њихово мишљење.

житни трг
Министар Владан Вукосављевић – ушао у историју/Фото: Н1

“Увек постоје незадовољни, не могу да улазим у те ускостручне оцене, али на пројекту су такође учествовали људи из струке – ово нису радили ди-џејеви, или космонаути или пекари или зубари – ово су радили и археолози и стручњаци из области која у ширем смислу има археологију иза себе”, рекао је Вукосављевић.

А, на питање Н1 да ли је Житни трг сада налазиште или летња позорница за фолк фестивал, министар је одговорио: “Ово је епицентар града и мислим да је ово решење једно од могућих веома добрих решења.”

Реконструкција Житног трга коштала је 27 милиона динара, углавном из државне касе. Град ће на то додати још пет милиона, од којих ће бити купљена и декоративна расвета.

Миодраг Совиљ, Н1