Нови закон о пресађивању људских органа од Србије прави „ЖУТУ КУЋУ“

0

Свака пунолетна особа се дефинише као потенцијални давалац, без њеног изричитог пристанка. Смањују се трошкови јер нема регистра. Ко неће да буде давалац треба то да изјави Управи за биомедицину. Новине: установа за обављање послова пресађивања органа и болница за даривање органа. Све то у складу с европском регулативом, тврди Лончар.

закон о пресађивању
Фото: Сава Радовановић, Танјуг

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да ће се предлогом новог Закона о пресађивању људских органа и Закона о људским ћелијама и ткивима решити лоша пракса из прошлости, смањити листе чекања, јер се њима системски уређује област донирања органа, ћелија и ткива у складу са европском регулативом.

Лончар је образлажући предлог закона у парламенту, казао да је кључна новина закона о пресађивању људских органа, то што је поједностављен поступак пристанка, јер се свака пунолетна особа дефинише као потенцијални давалац.

Он је казао да се на тај начин смањују трошкови, јер нема регистра с обзиром да давалац неће бити само онај ко се томе успротиви током живота, односно ако се томе није изричито успротивио родитељ, супружник, ванбрачни партнер или пунолетно дете умрлог.

Према Лончаревим речима, уколико неко не жели да буде давалац то треба да пријави усмено или писмено Управи за биомедицину, која је и надлежна за спровођење закона.

„Разлози за доношење овог закона садржани су у потреби да се област пресађивања органа системски потпуно уреди, односно да се утврде услови о постизању стандарда квалитета и безбедности људских органа за пресађивање и услова рада и начина организације здравственог система, како би се постигла висока заштита људског здравља“, рекао је Лончар.

Према његовим речима, предлогом закона се омогућава уважавање приоритетних интереса за очување живота и здравља, као и заштита основних људских права и достојанства даваоца и примаоца људских органа.

Он је навео да је ова област до сада била уређења Законом о трансплатацији, из 2009. године, који није у складу са европском регулативом, али и који је имао пропусте у уређивању ове области.

Лончар је казао да је је завршено с лошом праксом и да се овим законом детаљно дефинишу услови за донаторство у које спадају послови даривања, добијања, тестирања, обраде, очувања, складиштења, дистрибуције и примене људских ћелија и ткива од живог или од умрлог.

„То је проузроковало лошу дугогодишњу праксу да се у здравственим установама спроводе поступци у овој области, али без дефинисаних услова на републичком нивоу како ће се они обављати“, рекао је министар.

Додао је и да закон предвиђа и прецизно дефинисање здравствених институција и то тако да постоје установа за обављање послова пресађивања органа и болница за даривање органа.

Говорећи о закону о људским ћелијама и ткиву, Лончар је казао да важећи закон није дефинисао постојање банака људских ткива, због чега оне нису ни формиране.

„Ствари се сад значајно мењају: Предлогом закона о људским ћелијама и ткивима дефинише се које здравствене установе могу поднети захтев за обављање послова у тој области, као и који су услови које банке људских ткива треба да испуњавају“, рекао је Лончар.

Нови закон је прописао поједностављење процедуре издавања дозвола здравственим установама за обављање послова из области људских ћелија и ткива, као и успостављање информационог система у овој области.

„Одлични резултати акције Музика ДА, дрога НЕ“

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да је акција „Музика ДА, дрога НЕ“ остварила одличне резултате.

Лончар је то казао у Скупштини Србије, где образлаже измене и допуне закона о психокативним контролисаним супстанцама.

„Акција коју смо покренули за време трајања Егзит фестивала дала је одличне ефкете, забележен је само један озбиљан случај, где је особа завршила у болници због мешања алкохола и психоактивних супстанци“, рекао је Лончар.

Додао је да је заплењена већа количина дроге у Новом Саду и да је то добар показатељ како се може деловати у борби против злоупотребе дрога.

Образлажући закон Лончар је рекао да ће се његовим усвајањем постићи боље сагледавање ситуације у области потражње дрога, превенције и лечења зависника.

Према његовим речима, закон предвиђа оснивања центра за мониторинг и зависности од дрога које треба да прате ситуацију и предлажу ефикасне мере како би се смањиле злоупотребе.

„Тренутно велики проблем представља непостојање националног система за прикупљање података у вези са понудом и потражњом дрога у Србији. Ти подаци који су од великог заначаја везани су за број лечених зависника, морталитетом, инфективним боелстима, ХИВ-ом“, указао је Лончар и нагласио да то има за последицу немогућност предложења ефикасних мера.

Додао је да је од изузетног значаја успостављање система за рано упозоравање на нове психоактивне супстанце, обзиром да се „синтетичке дроге лако производе у илегалним лабораторијама и цена им је ниска“.

Лончар је нагласио и да ће предлог закона омогућити нов и ефикасан начин координације свих надлежних институција.

Н1

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.