Књиге које академик није желео да буду објављене за његовог живота СНОВИ И ДНЕВНИЦИ ВЛАДЕТЕ ЈЕРОТИЋА

Иако више није са нама, мудре речи Владете Јеротића наставиће да живе. Не само у преко педесетак књига које је написао за живота већ и преко нових, још необјављених рукописа.

преко педесетак књига

– Владета Јеротић је оставио да неке текстове објавимо после његове смрти, није желео да му буду штампани за живота: рукописи о његовим сновима, писма, дневници, преписке… Осим тога, у припреми су и две сасвим нове, редовне књиге које смо планирали да објавимо за предстојећи сајам – каже за Блиц проф. др Ирена Арсић, главни уредник Задужбине Владете Јеротића.

Академик САНУ, психијатар, философ, лекар, неуропсихијатар, психотерапеут и књижевник, свестрани ерудита и, како је сам себе називао, хришћански антрополог, Владета Јеротић преминуо је у уторак рано ујутру у 95. години. Он је још на Видовдан 2007. Статутом о оснивању Задужбине и тестаментом „давно своје земаљске послове обавио и завршио“ и у законском смислу рашчистио. Његова задужбина тако ради већ 12. годину као културна институција, пријављена Министарству културе.

– Према Јеротићевим сугестијама, циљеви Задужбине су били да за живота штампа његове нове књиге, сабрана дела, изабрана дела и појединачна издања, да организује предавања, наступе, разговоре… Све што је Јеротић радио последњих 12 година радио је преко своје задужбине. После његове смрти, на нама је да наставимо да издајемо његову рукописну грађу – објашњава Ирена Арсић.

Као капитално дело које је у плану она нарочито истиче текстове о српским писцима.

– Писао је о свима, од Светог Саве до патријарха Павла, и ти појединачни текстови су до сада објављивани, а ми планирамо да свих 1.600 страна спојимо у јединствено издање, својеврсну историју српске књижевности из угла Владете Јеротића – каже наша саговорница.

Задужбина ће пописати и сва Јеротићева објављена издања, начинити коначну библиографију, потом пописати књиге из његове библиотеке, музичка издања, траке, плоче, разврстати фотографије…

преко педесетак књига
Фото: Милан Илић, РАС Србија

– Владета је био активан све до одласка у болницу и неуморно је писао. Има и појединачних студија које сада треба научно да се обраде, али треба његово дело да настави да се проучава. Можда ћемо као задужбина отворити конкурс за избор ко ће писати о Јеротићу (на начин достојан њега) и подржати неке од младих људи који би се бавили оним чиме се Владета Јеротић бавио, што ће бити мало теже јер он је покривао превише области – напомиње др Арсић.

Радове је писао руком, а потом их је диктирао.

– Имао је раније два дактилографа, а последњих 15 година један млађи човек је радио са њим, али још није све прекуцао. Пред нама је огроман посао и тек очекујем да ћемо радити и објављивати, и да ће они који то желе и даље имати прилике да чују Јеротићеву реч. Ја лично још не могу да схватим да га нема и да је умро – рекла је др Ирена Арсић, професорка на Филозофском факултету у Нишу, која се бави дубровачком историјом и културом, а с академиком Јеротићем је сарађивала последње три деценије.

Задужбина у његовом стану

Задужбина Владете Јеротића налази се у његовом стану код Вуковог споменика и, како нас је Арсићева на крају уверила, ни његов радни сто ни библиотека се неће померати.

– Надамо се да ћемо бити у прилици да тај простор једног дана отворимо и за јавност, премда је још далеко да се о томе размишља. Прво све треба да се среди и попише – поручила је за крај.

Миона Ковачевић, Блиц

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.